20 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Altamira, αλλά και πέναλτι 90 εκατ. ευρώ αν διακοπεί το συμβόλαιο

Η αμοιβή της Altamira ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, όπως ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Διονύσης Διονυσίου. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το συμβόλαιο το οποίο υπογράφτηκε είναι διάρκειας δέκα ετών, και προνοεί μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση πρόωρης διακοπής του θα πρέπει να καταβληθεί πέναλτι 90 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο Δ. Διονυσίου ανέφερε ότι ήταν επιβεβλημένο να τεθεί σε πιο επαγγελματική βάση η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα, ερωτηθείς γιατί δεν εξετάστηκε και η λύση της ενίσχυσης της εσωτερικής δομής του Συνεργατισμού, αντί της δημιουργίας πλατφόρμας, ο Δ. Διονυσίου είπε ότι «μόνο που θα υπήρχε το όνομα Συνεργατισμός» ο κόσμος θα συνέχισε να μην πληρώνει.
«Είναι φοβερό αυτό που μας λέτε. Δηλαδή ότι οι κύπριοι φοβούνται τους ξένους αλλά όχι τους δικούς τους», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη, με τον Δ. Διονυσίου να γνέφει με το κεφάλι του καταφατικά χωρίς να προβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη αναφορά.

Σημειώνεται ότι ο φορέας ο οποίος δημιουργήθηκε ως διάδοχος της Συνεργατικής ξεκίνησε ήδη διαδικασία για αξιολόγηση της Altamira, με ανοικτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης της με άλλο οίκο. Ωστόσο η αναφορά του Δ. Διονυσίου ότι το συμβόλαιο το οποίο υπογράφτηκε μεταξύ Συνεργατικής – Altamira προνοεί πέναλτι 90 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως να περιπλέκει τα πράγματα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.