20 Ιουλίου 1974:  Η τουρκική εισβολή λαμβάνει χώρα στην Κύπρο

48 χρόνια από τη δεύτερη φάση του εγκλήματος!

 

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου 1974. Από τα χαράματα ο ουρανός της περιοχής Κερύνειας – Κιόνελι γέμισε μεταγωγικά αεροπλάνα που έριχναν αλεξιπτωτιστές. Στις ακτές του Πέντε Μίλι τουρκικά αποβατικά πλοία κανονιοβολούσαν τα παραλιακά χωριά και ταυτόχρονα αποβίβαζαν στρατιώτες, άρματα μάχης και πολεμικό υλικό.

Σε λίγο μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν όλη την περιοχή μέχρι και το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Για όλα αυτά την αφορμή έδωσε το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β και της χούντας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Γρίβας στις 21 Ιανουαρίου 1974 έγραφε ότι αμφιβάλλει εάν η Τουρκία θα τολμήσει να κάνει εισβολή, διότι μέχρι τότε μπλόφαρε, αλλά και διότι δεν μπορούσε να κάνει επιστράτευση!

Ο 8ήμερος Νίκος Σαμψών σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου, λίγες ώρες πριν την τουρκική εισβολή, όταν τα τουρκικά πλοία προσέγγιζαν την Κερύνεια, δήλωνε ότι «δεν βλέπω τον λόγον διατί η Τουρκία να επέμβει στρατιωτικώς εις Κύπρον, δεδομένου ότι η τουρκική κοινότητα δεν κινδυνεύει».

Η χούντα διαμήνυε στην Κύπρο ότι δεν γίνεται εισβολή, αλλά τουρκική άσκηση! Και όλα αυτά όταν στις 19 Ιουλίου η ΚΥΠ ενημέρωνε τη χούντα για την πλεύση 15 τουρκικών αποβατικών πλοίων βόρεια του Ακρωτηρίου Απ. Ανδρέα.

Το σήμα κατέληγε με τη φράση «Το ΓΕΕΦ δεν ανησυχεί»!!! Όλα όσα έγιναν το 1974 δεν ήταν τίποτε άλλο παρά σχέδια που εκπονήθηκαν από το ΝΑΤΟ και κλιμάκια τη αμερικανικής CIA.

Εγκέφαλος της συνωμοσίας δεν ήταν άλλος από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, του οποίου η εμπλοκή φαίνεται μέσω εγγράφων ξεκάθαρα.

Περνώντας τα χρόνια, κάποιοι θέλουν να απαλλάξουν τους ενόχους. Και γράφτηκαν βιβλία για το ότι για την εισβολή ευθύνεται δήθεν η… Σοβιετική Ένωση και όχι οι Αμερικανοί και οι συνεργάτες τους. Ακυρώνοντας έτσι τα βιβλία που οι ίδιοι έγραψαν για τις ευθύνες των ΗΠΑ.

Τους διαψεύδουν πολλά, περιλαμβανομένου κι ενός χάρτη της 13ης Αυγούστου του 1974. Στα γραφεία της CΙΑ -και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο του Κίσινγκερ, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού του συμβούλου, Χέλμουντ Σόνενφελτ- τα μέλη της ομάδας Βureau of Ιntelligence and Research, που ασχολούνταν με την «Κυπριακή Κρίση», όπως είχε χαρακτηριστεί η εισβολή, σχεδίασαν ένα χάρτη με τον αριθμό 9.

Ήταν ο ένατος μίας σειράς χαρτών που απεικόνιζαν τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων από την 20ή Ιουλίου 1974, όταν άρχισε η εισβολή, μέχρι εκείνη την ημέρα, τη 13η Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή, που ολοκλήρωσε την τραγωδία.

Οι οκτώ χάρτες καταστράφηκαν και ο ένατος διασώθηκε επειδή ο Κίσινγκερ είχε συνήθεια να κρατά στο προσωπικό του αρχείο μερικά από τα σημειώματα των συνεργατών του.

Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη), του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο Κίσινγκερ δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Δεν ξέρουμε τους λόγους που ωθούν κάποιους να αναιρούν τους εαυτούς τους και τι θέλουν να εξυπηρετήσουν.

Ο τόπος καταστράφηκε από τις ανόητες ενέργειες και την προδοσία ορισμένων ακραίων. 48 χρόνια από τότε το μόνο που άλλαξε είμαστε εμείς. Ελάχιστοι πραγματικά σκέφτονται ότι στην Κύπρο πρέπει να υπάρξει λύση. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι η παρούσα κατάσταση είναι η λύση. Κι όμως η διχοτόμηση δεν είναι το μέλλον της Κύπρου.

Μιχάλης Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy