200 χιλιάδες ευρώ το ταξίδι-δώρο του Σαουδάραβα στον Αναστασιάδη

Γενικός Ελεγκτής: Ύποπτες συναλλαγές και φοροαποφυγή 1 εκατ. ευρώ

Σε σκάνδαλο ολκής εξελίσσεται η πολιτογράφηση του Σαουδάραβα με το πολυτελές ιδιωτικό τζετ, το οποίο παραχώρησε ως δώρο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το οικογενειακό του ταξίδι αναψυχής στις Σεϊχέλες. Η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής έφερε στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις για ύποπτες συναλλαγές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα και άλλων 21 μελών της οικογένειάς του, αλλά και για ενδεχόμενη φοροαποφυγή 1 εκατ. ευρώ.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι το δώρο το οποίο έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Σαουδάραβα για το ταξίδι στις Σεϊχέλες, είναι αξίας 200 χιλ. ευρώ περίπου. Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι η αίτηση του Σαουδάραβα για πολιτογράφηση «δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της και συνεπώς έπρεπε να είχε απορριφθεί».

Ανέφερε επίσης ότι για τα ακίνητα τα οποία δηλώθηκαν ως επένδυση για σκοπούς της πολιτογράφησης «υπήρξε υπερτιμολόγηση (φούσκωμα)», αλλά και ότι «το δημόσιο απώλεσε φόρους και τέλη της τάξης του 1 εκατ. ευρώ». Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η έπαυλη την οποία αγόρασε ο Σαουδάραβας είχε αγοραστεί από εταιρεία μερικούς μήνες προηγουμένως και η αξία της δεν υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, ο Σαουδάραβας πλήρωσε 7,5 εκατ. ευρώ, αλλά ο φόρος υπολόγισε μόνο 5,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν έγιναν οι αναγκαίοι έλεγχοι από το Τμήμα Φορολογίας πού κατέληξαν τα συνολικά 4 εκατ. ευρώ διαφορά.

Ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για «ύποπτες συναλλαγές», προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν «στρέβλωση υπερτιμολογήσεων που ενδεχομένως να οφείλεται στην ύπαρξη μεσαζόντων ή/και στην εκμετάλλευση των ξένων επενδυτών από τους ντόπιους επιχειρηματίες ή/και σε άλλους λόγους που σχετίζονται με μη υγιείς πρακτικές, ή σε συνδυασμό των πιο πάνω». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα στοιχεία έπρεπε να ελεγχθούν από τη ΜΟΚΑΣ.

Στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι οι εταιρείες του Σαουδάραβα και των υπόλοιπων πέντε επενδυτών οι οποίοι εξασφάλισαν «χρυσά» διαβατήρια (για τους ίδιους και για άλλα 36 μέλη των οικογενειών τους), δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση από το 2014. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες έστειλαν στο Τμήμα Φορολογίας 20 φακέλους, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης. Σε σχέση με το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη και της οικογένειάς του στις Σεϊχέλες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα για έλεγχο του θέματος.

Ωστόσο, ερωτηθείς για την αξία του δώρου το οποίο έλαβε ο Πρόεδρος από τον Σαουδάραβα είπε τα εξής: Για ένα αντίστοιχο ταξίδι στο Λονδίνο το κόστος είναι 60 χιλ. ευρώ και για τη Νέα Υόρκη 350 χιλιάδες ευρώ. Συνεπώς για τις Σεϊχέλες είναι στη μέση των δύο περίπου.

Mea χωρίς culpa από τον ΠτΔ

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στη Βουλή αναγνωρίζοντας ότι η αποδοχή του δώρου από τον Σαουδάραβα «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Δεν παραδέχθηκε ωστόσο ότι έκανε λάθος και υποστήριξε ότι: «Η χρήση του αεροσκάφους δεν παρεχωρήθη υπό μορφή δωρεάς, αλλά αποτελούσε μια φιλική χειρονομία (του Σαουδάραβα)». Επίσης, αναφερόμενος στην κριτική για τις ναυλώσεις αεροσκαφών για υπηρεσιακούς σκοπούς υποστήριξε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξε εξοικονόμηση 3,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει σε έκθεσή του ότι «δεν τηρήθηκαν» οι διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων για τη ναύλωση των αεροσκαφών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.