200 χρόνια από τη γέννηση του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι

Του Μίκη Φιλανιώτη*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτις 11 Νοεµβρίου 2021 γιορτάζουµε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του µεγάλου Ρώσου συγγραφέα, φιλόσοφου, διανοούµενου αλλά και πατριώτη, Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι. ∆εν είναι δε τυχαίο που ο πρόεδρος της Ρωσικής Οµοσπονδίας, Βλαντίµιρ Πούτιν, έχει κηρύξει το 2021 σαν ιωβηλαίο έτος προς τιµήν του σπουδαίου αυτού τέκνου της ρωσικής και της παγκόσµιας λογοτεχνίας.

Στην Κύπρο το γεγονός αυτό δεν θα µπορούσε επίσης να περάσει απαρατήρητο. Έτσι µε πρωτεργάτη και κινητήριο µοχλό το φιλανθρωπικό ίδρυµα «Creative Universe», του Βιατσεσλάβ Αντάµοβιτς Ζαρενκόφ, µε τη συµπαράσταση της Πρεσβείας της Ρωσικής Οµοσπονδίας και τη βοήθεια του Ρωσικού Οίκου στη Λευκωσία προχώρησαν σε δύο τιµητικές ενέργειες, στα πλαίσια της σηµαντικής αυτής επετείου.

Η πρώτη έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου φέτος, όπου µπροστά από την κύρια είσοδο του κτιρίου του Ρωσικού Οίκου στη Λευκωσία έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτοµής του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, την οποία φιλοτέχνησε ο γνωστός Ρώσος γλύπτης Αντρέι Τιρτίσνικοφ.

Η δεύτερη αφορά την έκδοση 300 επετειακών συλλογών, η κάθε µία από τις οποίες περιλαµβάνει πέντε τόµους µε τα αθάνατα µυθιστορήµατα, τα οποία όλα µαζί είναι γνωστά παγκοσµίως ως «Το Μεγάλο Πεντάτοµο έργο» του Ντοστογιέφσκι. Τα αριστουργήµατα αυτά είναι: «Οι Αδελφοί Καραµάζοφ», «Έγκληµα και Τιµωρία», «Ο Έφηβος», «Ο Ηλίθιος» και «Οι ∆αιµονισµένοι». Στις 11 Νοεµβρίου, µάλιστα, στο οίκηµα του Ρωσικού Οίκου στη Λευκωσία έγινε η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης, ενώ µε τη συµµετοχή του ρωσικού θεάτρου «Όστροβ», που έχει έδρα τη Λεµεσό, έγινε σχολιασµός σκηνών από το µυθιστόρηµα του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι «Ο Ηλίθιος».

Πρόκειται για µία πολύ ποιοτική έκδοση, σκληρόδετης βιβλιοδεσίας, µε ανάγλυφη εκτύπωση των εξωφύλλων σε χρυσό χρώµα, αντάξια της εκτίµησης για την προσφορά του τιµώµενου προσώπου στον παγκόσµιο πολιτισµό. Η κάθε επετειακή συλλογή των πέντε αυτών µυθιστορηµάτων, που αποτελούν µέρος της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς, περικλείεται µέσα σε µία ειδική θήκη – κασετίνα. Η έκδοση της επετειακής αυτής συλλογής έγινε δυνατή µε την άψογη συνεργασία τού εξ Ελλάδος εκδοτικού οίκου «Εκδόσεις Γκοβόστη», που φέρει και τη σφραγίδα ποιότητάς του. Στις πρώτες δε σελίδες των βιβλίων, ο αναγνώστης θα βρει τους χαιρετισµούς και ευχαριστίες του κ. Βιατσεσλάβ Ζαρενκόφ, ιδρυτή του φιλανθρωπικού ιδρύµατος «Creative Universe», καθώς και του κ. Στανισλάβ Οσάτσι, έκτακτου και πληρεξούσιου Πρέσβη της Ρωσικής Οµοσπονδίας στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία.

Πέραν της απόδοσης τιµής προς τον µεγάλο Ρώσο συγγραφέα, το φιλανθρωπικό ίδρυµα «Creative Universe» του Βιατσεσλάβ Ζαρενκόφ µαζί µε τη Ρωσική Πρεσβεία και τον Ρωσικό Οίκο ήθελαν όπως µε την έκδοση αυτή να ενισχυθούν ακόµη περισσότερο οι ήδη υπάρχουσες, βεβαίως, εξαιρετικές πολιτιστικές σχέσεις µεταξύ του ρωσικού και του κυπριακού λαού. Γι’ αυτό ένας µεγάλος αριθµός συλλογών θα παραδοθεί ως δώρο σε κυπριακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, σε κρατικές και δηµοτικές δοµές, σε κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς οργανισµούς και γενικά για εµπλουτισµό των κυπριακών βιβλιοθηκών, καθώς και σε εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου.

* Μέλος του Συµβουλίου Εµπειρογνωµόνων του Ρωσικού Οίκου στη Λευκωσία

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.