200 εκποιήσεις με το καλημέρα της άρσης του μορατόριουμ

Αφόρητες πιέσεις από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και την ΚΕΔΙΠΕΣ

 

Μαζικές εκποιήσεις έφερε η άρση του μορατόριουμ, αφού μέχρι στιγμής ορίστηκαν ημερομηνίες πλειστηριασμού για 216 ακίνητα αξίας πέραν των 45 εκατ. ευρώ, ενώ στάλθηκαν επίσης εκατοντάδες επιστολές για άλλα ακίνητα.

Όπως προκύπτει από έρευνα της εφημερίδας μας, οι περισσότερες εκποιήσεις οι οποίες προγραμματίστηκαν για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αφορούν εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, καταρρίπτοντας το μύθο ότι τα «οχήματα» στα οποία πουλήθηκαν τα δάνεια από τις τράπεζες είναι πιο ευέλικτα στη διαχείριση του προβλήματος. Σημειώνεται μάλιστα ότι πρωταγωνίστρια στις εκποιήσεις είναι η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), η οποία ανήκει στο κράτος και η οποία διαχειρίζεται δάνεια του πρώην Συνεργατισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ποσοστό 10% των ακινήτων τα οποία αναμένεται να τεθούν σε πλειστηριασμό το επόμενο χρονικό διάστημα, αφορούν κατοικίες και διαμερίσματα (23 από τα 216). Σημειώνεται μάλιστα ότι τα περισσότερα είναι αξίας κάτω από το όριο του «Εστία» (350 χιλ. ευρώ). Ακόμη, επισημαίνεται ότι μεταξύ των υπόλοιπων ακινήτων περιλαμβάνονται τουριστικά συγκροτήματα, πολυκατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά υποστατικά, οικόπεδα και χωράφια, στέγη ηλικιωμένων και φάρμα αλόγων.

Οι πρώτες δημοπρασίες έχουν οριστεί για τις αρχές του ερχόμενου μήνα, ενώ το πρόγραμμα είναι πολύ εντατικό αφού σχεδόν κάθε μέρα υπάρχουν προγραμματισμένες εκποιήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι τα περισσότερα ακίνητα θα τεθούν σε πλειστηριασμό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction.

Ανά επαρχία τα περισσότερα ακίνητα τα οποία θα τεθούν σε πλειστηριασμό αφορούν τη Λεμεσό, η οποία στο μεταξύ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της άναρχης ανάπτυξης και των τιμών που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των πύργων και των «χρυσών» διαβατηρίων. Στη δεύτερη θέση είναι η Λευκωσία, ενώ ακολουθούν η Πάφος, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος. Τα δεδομένα ανά επαρχία έχουν ως ακολούθως:

Λευκωσία: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 62 ακίνητα, αξίας 17 εκατ. ευρώ περίπου. Στη λίστα περιλαμβάνονται επτά κατοικίες σε Φανερωμένη, Παλλουριώτισσα, Λακατάμεια, Άγιο Αντώνιο, Στρόβολο, Έγκωμη και Παλαιομέτοχο. Σημειώνεται, επίσης, ότι ποσοστό 10% των πιο πάνω ακινήτων τίθενται σε πλειστηριασμό χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης (6 από τα 62).

Λεμεσός: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 69 ακίνητα, αξίας 17 εκατ. ευρώ περίπου. Ποσοστό 10% των πιο πάνω ακινήτων είναι κατοικίες και βρίσκονται σε Μονιάτη, Όμοδος, Επισκοπή, Αγία Ζώνη και Παρεκκλησιά. Στη λίστα περιλαμβάνεται και μια φάρμα αλόγων.

Λάρνακα: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 32 ακίνητα, αξίας 7 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι ένα στα τέσσερα ακίνητα είναι κατοικίες ή διαμερίσματα (8 από τα 32). Τα υπό αναφορά ακίνητα βρίσκονται στις περιοχές Σωτήρος, Αραδίππου, Ορόκλινης και Δήμου Λάρνακας.

Πάφος: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 40 ακίνητα, αξίας 4,5 εκατ. ευρώ περίπου. Τα περισσότερα είναι οικόπεδα και χωράφια. Υπάρχει επίσης μια κατοικία στη Γεροσκήπου, ένα τουριστικό συγκρότημα στην Πόλη Χρυσοχούς και μια στέγη ηλικιωμένων στο Πολέμι.

Αμμόχωστος: Προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 13 ακίνητα, αξίας 1,2 εκατ. ευρώ περίπου. Τα περισσότερα είναι οικόπεδα και χωράφια. Τα μισά τίθενται σε πλειστηριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction και τα άλλα μισά με την παλιά μέθοδο στις αίθουσες με το σφυρί.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy