2011-2020: Ο μακρύς κατάλογος των θανατηφόρων τροχαίων με μοτοσυκλέτες

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Μακρύς είναι ο κατάλογος των θανατηφόρων δυστυχημάτων με θύματα μοτοσικλετιστές κι επιβάτες μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων την τελευταία δεκαετία, την ώρα που τα στοιχεία της Αστυνομίας καταδεικνύουν τη σημαντικότητα της χρήσης κράνους από τους επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτες μικρού και μεγάλου κυβισμού.

Με αφορμή τα τελευταία θανατηφόρα δυστυχήματα με εμπλεκόμενους μοτοσυκλετιστές, αξιολογήσαμε τα στοιχεία που δίδει το Γραφείο Ανάλυσης και Στατιστικής του Αρχηγείου Αστυνομίας  από το 2011 μέχρι το 2020 σε σχέση με την παράμετρο της χρήσης μοτοσυκλέτας ή μοτοποδηλάτου στους κυπριακούς δρόμους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από το 2011 μέχρι το 2020 από το σύνολο των 516 θυμάτων της ασφάλτου, σχεδόν το 30% (29.8%) , σε πραγματικούς αριθμούς 154 άνθρωποι,  ήταν είτε μοτοποδηλάτες-μοτοσυκλετιστές είτε επιβάτες σε μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο.

Μόνο πέρσι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα 48 άνθρωποι από τους οποίους οι 14 οδηγούσαν ή επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο.

Την ίδια ώρα αξιοσημείωτο είναι το ότι σχεδόν ένας στους δύο μοτοποδηλάτες που σκοτώθηκαν σε τροχαίο, δεν έφερε προστατευτικό κράνος κατά τη σύγκρουση. Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί στο αρχείο της η Αστυνομία, από το 2011 ως το 2020 έχασαν τη ζωή τους 153 μοτοποδηλάτες από τους οποίους οι 74 (48.3%) δε έφεραν κράνος.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία με θύματα μοτοσικλετιστές, το Συμβούλιο οδικής ασφάλειας κατέληξε χτες σε σειρά μέτρων όπως η επιδότηση του κράνους και του ειδικού προστατευτικού τζάκετ.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Αρχηγείου Γιώργος Μιλής, στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου κατατέθηκαν αποφάσεις για ενίσχυση των ελέγχων στους οποίους περιλαμβάνεται ο έλεγχος για υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους.

Πέραν της χρήσης κράνους,  στις εβδομαδιαίες εκστρατείες τις οποίες θα διενεργήσει η Τροχαία το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Τμήμα οδικών μεταφορών, θα ελέγχονται, τα έγγραφα της μοτοσυκλέτας και του οδηγού, η μηχανική της κατάσταση, τα ελαστικά, φρένα και η εξάτμιση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy