2018: Οικονομική αποτίμηση…

Του
Αμβρόσιου Προδρόμου*

Το τέλος του 2018 βρίσκει τον πλανήτη μπροστά στην ανάγκη ανασκόπησης μιας σειράς γεγονότων που έλαβαν χώρα αυτούς τους 12 μήνες. Γεγονότα τα οποία θα σημαδέψουν όχι μόνο την επόμενη χρονιά, αλλά και τα υπόλοιπα χρόνια. Γεγονότα σε ολόκληρη την υφήλιο τα οποία έχουν προσδώσει μεγαλύτερη ανάγκη για μια πλήρη ανασκόπηση και κριτική προσέγγιση, αφού πολλά από αυτά που περιμέναμε όχι μόνο δεν έλαβαν χώρα, αλλά μάλλον είχαμε χειρότερα αποτελέσματα.
Πιο σημαντικό απ’ όλα θεωρούμε την τεράστια αύξηση του παγκόσμιου χρέους -σε αυτό αναφέρουμε τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτό ανέρχεται στα $250 τρις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυτό το ποσό ανέρχεται στο 320% επί του συνολικού ΑΕΠ της υφηλίου. Το ποσό και το ποσοστό αυτό είναι όντως εξωπραγματικό και έχει σημάνει συναγερμό στις παγκόσμιες αγορές, αφού υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μια επερχόμενη κρίση η οποία θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλές τάσεις πληθωρισμού, ακόμα και αποπληθωρισμού. Δεδομένου ότι τα $170 τρις είναι χρέος του ιδιωτικού τομέα, τότε η ανησυχία μάλλον έχει σοβαρές βάσεις.


Η κρίση στις σχέσεις της ΕΕ με την Ιταλία όσον αφορά το ύψος του ελλείμματος του Προϋπολογισμού της χώρας για το 2019 αποτελεί μια σοβαρή πηγή μελλοντικών προβλημάτων, τα οποία θα πρέπει να μας δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον. Δεν είναι απλά το -2,04% του ελλειμματικού προϋπολογισμού, αλλά κυρίως το κακό προηγούμενο το οποίο έχει δημιουργηθεί και το οποίο θα μπορούν να το επικαλεστούν στο μέλλον αλλά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η γύμνια της ΕΕ έχει για μια ακόμα φορά βγει στην επιφάνεια, αφού είναι εμφανές ότι η ισότητα αποτελεί έννοια κενού περιεχομένου.

Τα οικονομικά δεδομένα της Ουκρανίας, χώρας βαρόμετρο στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ από τη μια, με τη Ρωσία και την Κίνα από την άλλη, θα πρέπει να μας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες. Το 85% επί του ΑΕΠ, η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας κατά 10% τα τελευταία 10 χρόνια, με την παράλληλη πολεμική και θρησκευτική αντιπαράθεση στην περιοχή, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αντιπαράθεση και κρίση στην παγκόσμια οικονομία.

Η πρόσφατη ανακοίνωση για έρευνα κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας και μια εκ των μεγαλύτερων στο πλανήτη, δηλαδή της Deutsche Bank, για υπεξαίρεση ή/και κατάχρηση, ή/και ξέπλυμα €250 δις τα τελευταία χρόνια, αποτελούν ακόμα μια πληγή στο κορμί της ευάλωτης ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα δεδομένα δεν είναι θετικά για την τράπεζα, αφού η έρευνα θα γίνει σε διάφορες χώρες και το αποτέλεσμα που θα δούμε το 2019 θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της τράπεζας-ναυαρχίδας της γερμανικής οικονομίας. Σίγουρα η πολιτική εμπλοκή θα έχει την τιμητική της.


Η πρόσφατη κρίση στην οικονομία της Γαλλίας μπορεί να έχει προς το παρόν λάβει παράταση, αλλά αν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε είναι σίγουρο ότι η αντίδραση θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο. Το γεγονός ότι έχει αποσύρει τα φορολογικά μέτρα και έχει αναγκαστεί να δώσει παροχές €10 δις, δείχνει την εύθραυστη κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η γαλλική οικονομία το 2018.
Τέλος, το επερχόμενο Brexit αποτελεί μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μόνο 90 μέρες για να ηρεμήσουν τις αγορές. Ένα άτακτο Brexit δεν είναι προς το όφελος κανενός και θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί τη μεγάλη πληγή της ΕΕ για το 2018. Πληγή η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα.
Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μόνο μερικά από τα προβλήματα που μας αφήνει πίσω του το 2018. Ελπίζουμε ότι το 2019 θα είναι μια καλύτερη χρονιά…

 

*Ακαδημαϊκός – Διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.