205 χιλιάδες ευρώ στα ταµεία του ΔΗΣΥ σε μια διαδικασία ….πάρε διαβατήριο, δώσε «εισφορά»

205 χιλιάδες ευρώ στα ταµεία του ΔΗΣΥ και µια διαδικασία που «φωτογραφίζει διαπλοκή»

Αποκαλύψεις – φωτιά για «χρυσά» διαβατήρια με εισφορές στον ΔΗΣΥ και με μεσάζοντες γραφεία, τα οποία συνδέονται με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατέθεσε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε πέντε τουλάχιστον περιπτώσεις, πρόσωπα τα οποία εξασφάλισαν «χρυσά» διαβατήρια από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, στη συνέχεια έκαναν γενναίες εισφορές στον ΔΗΣΥ που ξεπερνούν τις 200 χιλ. ευρώ.

Επαναλαμβανόμενο το μοτίβο: Πρώτα «χρυσό» διαβατήριο και στη συνέχεια… εισφορά

Ο κ. Χριστοφίδης, κάνοντας αναφορά και στα ονόματα των αλλοδαπών που φέρονται να έδωσαν χορηγία στον ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι με βάση τον δημοσιοποιημένο κατάλογο των εισφορών προς τον ΔΗΣΥ και τον κατάλογο των πολιτογραφήσεων προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

-Στην πρώτη περίπτωση η πολιτογράφηση έγινε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 31/7/2018. Το 2019 εμφανίζεται εισφορά στον ΔΗΣΥ ύψους 50.000 ευρώ από το άτομο που εξασφάλισε την πολιτογράφηση.

-Στη δεύτερη περίπτωση η πολιτογράφηση έγινε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/12/2016. Το 2018 εμφανίζεται εισφορά στον ΔΗΣΥ ύψους 40.000 ευρώ από το άτομο που εξασφάλισε την πολιτογράφηση.

-Στην τρίτη περίπτωση η πολιτογράφηση έγινε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/7/2014. Το άτομο που εξασφάλισε την πολιτογράφηση εμφανίζεται με εισφορές στον ΔΗΣΥ ύψους 50.000 ευρώ το 2017 και ύψους 25.000 το 2016. Σύνολο εισφορών 75.000 ευρώ.

-Στην τέταρτη περίπτωση η πολιτογράφηση έγινε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 25/7/2019. Το 2018 εμφανίζεται εισφορά στον ΔΗΣΥ ύψους 20.000 ευρώ από το άτομο που εξασφάλισε την πολιτογράφηση.

-Στην πέμπτη περίπτωση η πολιτογράφηση έγινε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018. To 2019 η εταιρεία (γίνεται αναφορά στην εταιρεία στην οποία επενδυτής που κατονομάστηκε πιο πάνω παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης) κατέθεσε εισφορά 20.000 στον ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοια περίπτωση είχε αναφερθεί παλαιότερα και η «Χαραυγή». Συγκεκριμένα, στις 9/2/2019 η «Χαραυγή» αποκάλυπτε ότι εταιρεία στην οποία ήταν μεγαλομέτοχος γνωστός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε εξασφαλίσει «χρυσό» διαβατήριο, ήταν ο χορηγός της επετειακής εκδήλωσης για τα 40χρονα του ΔΗΣΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, ενώ την ίδια περίοδο περίπου χορήγησε δεύτερη εκδήλωση του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, με θέμα τη ναυτιλία.

Εμπλέκονται και «οικεία» δικηγορικά γραφεία

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τουλάχιστον 353 αιτήσεις, οι οποίες τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, συνδέονται με δικηγορικά γραφεία τα οποία ανήκουν ή συνδέονται με συγγένεια πρώτου βαθμού με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης με νυν ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Χρ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για «κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος», επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα στοιχεία «φωτογραφίζουν διαπλοκή». Υπέδειξε επίσης ότι εγείρονται θέματα τάξης αλλά και σοβαρά ερωτήματα, όπως γιατί δόθηκαν αυτές οι εισφορές και γιατί δόθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την πολιτογράφησή τους…

Έρευνα από Γενικό Ελεγκτή και Επίτροπο Διαφάνειας

Σημειώνεται ότι ο Χρ. Χριστοφίδης ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Επίτροπο Διαφάνειας να εξετάσουν το θέμα. Επισημαίνεται επίσης ότι και οι δύο απάντησαν θετικά στην έκκληση.

Για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων που δόθηκαν με μεσάζοντες γραφεία, τα οποία συνδέονται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Χρ. Χριστοφίδης ζήτησε από τους κρατικούς αξιωματούχους να εξετάσουν σε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις συμμετείχαν στη λήψη της απόφασης για πολιτογράφηση οι υπουργοί που είχαν σχέση με τα δικηγορικά γραφεία που υπέβαλλαν τις αιτήσεις. Ζήτησε επίσης να τοποθετηθούν για την πρωτοφανή σύγκρουση συμφέροντος, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της κυβέρνησης με τις αποφάσεις τους απέδιδαν οικονομικό όφελος στους ίδιους ή σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Αναφορικά δε με τις εισφορές στον ΔΗΣΥ, ο Χρ. Χριστοφίδης ζήτησε από τους δύο κρατικούς αξιωματούχους να εξετάσουν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία.

ΔΗΣΥ: Ουδέν μεμπτόν

Τα στοιχεία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τόνισαν την ανάγκη για διερεύνηση του θέματος.

Από την άλλη, ο ΔΗΣΥ, διά της Σάββιας Ορφανίδου, αν και επιβεβαίωσε τις εισφορές στον ΔΗΣΥ, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να πλήξει τον ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά η προσπάθεια θα πέσει στο κενό», ενώ κατηγόρησε και την Ελεγκτική Υπηρεσία για «επιλεκτικό έλεγχο».

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.