Η 20ή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκινά τις εργασίες της στη Λίμα του Περού. Εκπρόσωποι 190 χωρών θα επεξεργαστούν τα στοιχεία μιας νέας συνθήκης για το κλίμα, που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα ξεκινά σήμερα τις εργασίες της στη Λίμα του Περού. Εκπρόσωποι 190 χωρών θα συζητήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες με ζητούμενο μία νέα παγκόσμια συνθήκη για το κλίμα, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του 2015 στο Παρίσι, αντικαθιστώντας το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Μετά από πέντε χρόνια απογοήτευσης, που συνόδευσαν την ατυχή έκβαση της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επανέρχεται φέτος δυναμικά στη διεθνή ατζέντα. Στο μεταξύ η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εμφανίζονται διατεθειμένες να συμπράξουν στην κοινή δράση υπέρ του κλίματος. Άλλωστε η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια ολιγωρίας.
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τους ανθρώπους»
Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια ολιγωρίας
Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια ολιγωρίας
Όπως δήλωσε στην Deutsche Welle ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Στέφαν Ράμστορφ από το Ινστιτούτο Κλιματικών Ερευνών στο Πότσνταμ: «Βλέπουμε ότι οι θερμοκρασία ανέβηκε παγκοσμίως σχεδόν κατά έναν βαθμό Κελσίου τα τελευταία 100 χρόνια και η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά σχεδόν 20 εκατ. στο ίδιο διάστημα. (…) Οι πάγοι στην Αρκτική υποχωρούν, (…) τα ακραία καιρικά φαινόμενα πληθαίνουν».
Παρότι η διεθνής κοινότητα συμφώνησε ότι ενδεχόμενη άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου θα συνιστούσε μεγάλη απειλή για το κλίμα στη Γη, η αυξητική τροχιά των βλαβερών εκπομπών παγκοσμίως προμηνύει ότι το όριο των δύο βαθμών Κελσίου δεν θα αργήσει να ξεπεραστεί.
Όπως υπογραμμίζει ο Στέφαν Ράμστορφ, «η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και επηρεάζει ήδη τους ανθρώπους έπειτα από τη σχετικά μικρή άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό. Αν δεν σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία, θα υπερβούμε κατά πολύ τους δύο βαθμούς Κελσίου και θα ξεφύγουμε από το φάσμα που γνωρίζουμε από την ιστορία της ανθρωπότητας. (…) Θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα και πολύ επικίνδυνα νερά νομίζω».

dw