20ο Παγκύπριο Συνέδριο ΕΔΟΝ: Αφετηρία για νέους αγώνες και κατακτήσεις

Αφετηρία για νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις υποσχέθηκε το 20ό συνέδριο της ΕΔΟΝ, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων και μέτρων κατά της πανδημίας, κάτω από το σύνθημα «Πιο μαζικά, πιο μαχητικά, με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της» και την αντιπροσωπευτική παρουσία των Τ/κύπριων συμπατριωτών μας, αντιπροσώπων πρεσβειών, της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και των οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος.

Το συνέδριο της ΕΔΟΝ θα ολοκληρωθεί σήμερα με χαιρετισμό από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Καταθέτοντας τον απολογισμό της Οργάνωσης από το προηγούμενο συνέδριο, από το βήμα του 20ού συνεδρίου της ΕΔΟΝ, ο Γ.Γ. της Οργάνωσης, Σεβήρος Κούλας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διεθνή πολιτική και οικονομική κατάσταση, στην επικίνδυνη στασιμότητα στο Κυπριακό, στην ανάγκη οργανωτικής ανασύνταξης, ώστε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα να δοθούν οι νέες μάχες που περιμένουν τη νέα γενιά.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η δική μας γενιά είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τη γενιά των γονιών μας. Και αυτό δεν έτυχε. Αυτό συμβαίνει γιατί πέτυχε η συνειδητή, ταξικά, πολιτική και οικονομική φιλοσοφία της Δεξιάς, του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησής του. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί δεν αντέχει η νεολαία και ο λαός να συνεχιστεί». Ο Σεβήρος Κούλας κάλεσε τους νέους και νέες να οργανωθούν στον αγώνα για ένα διαφορετικό σχολείο.

Για το σχολείο που θα έχει στο επίκεντρό του τον μαθητή και τις ανάγκες του. Να διεκδικήσουν εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων και τον εξοπλισμό τους με μέσα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σημερινής εποχής και των σημερινών μαθητών.

Να παλέψουν μαζί για απαλλαγή από το εξετασιοκεντρικό σύστημα των σχολείων, για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο και απαλλαγή των μαθητών από το άγχος και την πίεση που τους μετατρέπουν σε ρομπότ, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του συστήματος.

Να δώσουν μαζί τη μάχη για τα δικαιώματα των φοιτητών. Για ποιοτική και πραγματικά δωρεάν παιδεία, προσβάσιμη σε όλους.

Οι νέοι εργαζόμενοι να οργανωθούν στον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή. Για το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά με δικαιώματα. Για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου του κράτους για προστασία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Για επαναφορά του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου για τους πρόσφυγες και τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγορά-ανέγερση 1ης κατοικίας για νέους.

Για κατοχύρωση κατώτατου μισθού και βασικών δικαιωμάτων σε όλα τα επαγγέλματα που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Να αντισταθούν στην εκμετάλλευση από την εργοδοσία και να απαιτήσουμε νομοθετική ρύθμιση του χρόνου εργασίας και αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης.

Να απαιτήσουν μέριμνα για τους νέους γονείς, που να συμπεριλαμβάνει γονική άδεια και δημιουργία νέων βρεφονηπιοκομικών και παιδοκομικών σταθμών με κρατική φροντίδα, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Σημειώνοντας τη μεγάλη απογοήτευση, το θυμό και τη σύγχυση που επικρατεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας σήμερα, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ σημείωσε πως οι μάχες δίνονται καθημερινά και εντός και εκτός Βουλής. Και με προτάσεις νόμου, και με αγώνες του δρόμου. Και στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, αλλά και στην κάλπη.

«Χρειάζεται πίστη, χρειάζεται θέληση, οργάνωση και καθημερινή δουλειά. Ο λαός και η νεολαία έχει πολύ περισσότερη δύναμη από όση νομίζει. Κι όταν το καταλάβει, θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς», διαμήνυσε.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΕΔΟΝ μετέφεραν ο βετεράνος της ΕΔΟΝ Π. Κυρίτσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Κλ. Κουτσόφτας, ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΡΤΚ Ενβέρ Γκιουργκάν, ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΚΚΔ Αρντα Τσιλεκέρ και ο πρόεδρος του τ/κ κινήματος της Αριστεράς, Έρκαν Τσιαβούς

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy