21 προτάσεις για το σύστημα παιδικής φροντίδας

Η ανυπαρξία κρατικών δομών και οι υψηλές χρεώσεις στους ιδιωτικούς σταθμούς αναγκάζουν πολλές γυναίκες να καταφύγουν στην ημι-απασχόληση ή/και να διακόψουν την καριέρα τους

Πακέτο 21 προτάσεων για αναβάθμιση του συστήματος παιδικής φροντίδας και μέριμνας, ώστε να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς και ιδιαίτερα τις γυναίκες, κατέθεσε χθες το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπάλληλων της ΠΕΟ μετά από μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου.

Η μελέτη έδειξε ότι χιλιάδες γονείς βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της ανυπαρξίας κρατικών δομών και των πολύ υψηλών χρεώσεων που επιβάλλουν κυρίως οι ιδιωτικοί σταθμοί. Επισημαίνεται μάλιστα ότι πολλές γυναίκες αναγκάζονται να καταφύγουν στην ημι-απασχόληση ή/και να διακόψουν την καριέρα τους, αφού δεν έχουν άλλη επιλογή.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, χαρακτήρισε ως «επείγουσα κοινωνική ανάγκη» τη λήψη μέτρων για στήριξη των νέων γονέων. Υπέδειξε επίσης ότι η περιορισμένη παρουσία του κράτους στο σύστημα παιδικής φροντίδας και μέριμνας έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις: Το κόστος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι γονείς είναι δυσβάστακτο, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ενώ η διαθεσιμότητα τέτοιων υποδομών δεν είναι ισομερής σε όλες τις περιοχές και σε όλο το πληθυσμό. Επίσης η ποιότητα η οποία παρέχεται είναι πολλών ταχυτήτων.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ, Μαρίνα Κούκου, υπέδειξε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς και ιδιαίτερα γυναίκες οδηγούνται σε αδιέξοδα. Επεσήμανε επίσης ότι η επίλυση του προβλήματος θα στηρίξει τη γυναικεία απασχόληση, θα βοηθήσει στη συμμετοχή και ανέλιξη της γυναίκας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της έμφυλης ισότητας και θα βοηθήσει στην παροχή ποιοτικής και ασφαλούς φύλαξης και φροντίδας στα παιδιά.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα τα οποία αναδεικνύει η μελέτη είναι η ανεπάρκεια δομών, ιδιαίτερα για τα παιδιά 0-3 ετών, καθώς και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και ικανότητες, το πολύ υψηλό κόστος στους παιδοκομικούς σταθμούς και τα κέντρα προστασίας και φροντίδας παιδιών (200-550 ευρώ), το οποίο είναι σχεδόν απαγορευτικό για τους γονείς με χαμηλά εισοδήματα, και το ωράριο λειτουργίας των πιο πάνω δομών, το οποίο δεν συνάδει με τα εκτεταμένα ή/και μεταβαλλόμενα ωράρια εργασίας τα οποία επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Σημείωση: Εκτενέστερα για τα προβλήματα, τις δομές και τις ελλείψεις, αλλά και για τις συγκεκριμένες εισηγήσεις που υποβάλλονται, αύριο στο κυριακάτικο ρεπορτάζ της «Χαραυγής».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.