22 τροπολογίες από τα κόμματα για τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες

Κρίσιμη συνεδρία σήμερα στη Βουλή, ενώ το ΥΠΟΙΚ κρατά κλειστά τα χαρτιά του

 

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής οδηγείται εκ νέου σήμερα το θέμα της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, με σκοπό τη διοχέτευση δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Η συνεδρία είναι κρίσιμη αφού θα συζητηθούν οι τροπολογίες τις οποίες προτίθενται να καταθέσουν τα κόμματα στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία είναι και η τελευταία πριν την αυτοδιάλυση του Σώματος λόγω των εκλογών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη στείλει συνολικά 22 τροπολογίες, για τις οποίες θα καταβληθεί προσπάθεια κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών προκειμένου να ενοποιηθούν σε κοινά κείμενα. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να προκύψουν και καινούργιες τροπολογίες, αφού στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες. Σημειώνεται ωστόσο ότι μέχρι στιγμής το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με το ποιες τροπολογίες μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Οι τροπολογίες των κομμάτων εστιάζονται κυρίως σε τρεις κατευθύνσεις: την ενίσχυση της διαφάνειας και τη σύσταση μηχανισμού ελέγχου, την ανακατανομή του ποσού προς όφελος των μικρομεσαίων και τη διασφάλιση της αποφυγής απολύσεων στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επωφεληθούν από τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει τροπολογία για τη διά νόμου απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις οι οποίες είναι επιλέξιμες για ένταξη στο σχέδιο.

Το ΔΗΚΟ προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης, στην οποία να συμμετέχει ως παρατηρητής ο Γενικός Ελεγκτής, την εξαίρεση των μεγάλων επιχειρήσεων και την παραχώρηση της δυνατότητας σε όσους απορρίπτονται από τις τράπεζες να υποβάλλουν παράπονο στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

Η ΕΔΕΚ προτείνει την ανακατανομή του ποσού (400 εκατ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και 300 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις), τη μείωση του ποσοστού της εγγύησης για τα μη εξασφαλισμένα δάνεια από το 70% στο 50%, να λαμβάνονται υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις του 2018 αντί του 2019, για την αλλαγή του διατάγματος ο Υπουργός Οικονομικών να είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει την έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν απολύσεις πέραν του 25% του προσωπικού τους.

Η Συμμαχία προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης, στην οποία να συμμετέχει ο Γενικός Ελεγκτής, τον καθορισμό ανώτατου ποσού ανά δάνειο και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν φόρους σε ρύθμιση να προσκομίζουν βεβαίωση ότι η συμφωνία έγινε πριν τον Ιανουάριο του 2021.

Η Αλληλεγγύη προτείνει όπως συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο σύσταση προς τις τράπεζες για αναστολή των δόσεων εξαιρουμένων των τόκων, για 12 μήνες.

Οι Οικολόγοι προτείνουν την εξαίρεση των μεγάλων επιχειρήσεων, τη διαφοροποίηση της φόρμουλας για υπολογισμό των ζημιών, την επιβολή πλαφόν για δάνεια μέχρι 800 χιλ. ευρώ ανά επιχείρηση, τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης στην οποία να συμμετέχει ο Γενικός Ελεγκτής και την απαγόρευση των απολύσεων για έξι μήνες.

Η Συνεργασία προτείνει ανακατανομή του ποσού (500 εκατ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και 200 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις), ενώ και το ΕΛΑΜ προτείνει ανακατανομή του ποσού (300 εκατ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, 400 εκατ. ευρώ για μικρές και μεσαίες και 300 εκατ. ευρώ για μεγάλες).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy