220 χιλιόμετρα, οχτώ μέρες στον δρόμο για τους ανέργους

Από την Πάτρα στην Αθήνα: το οδοιπορικό μιας πολύμορφης κινητοποίησης

Του Δημήτρη Στρατή

«Ρε, για κοίτα που είχε δίκιο ο δήμαρχος»… διαπιστώνει τώρα ο συνομιλητής του με άρθρο που δημοσίευσε. Κι όντως είχε δίκιο. Περνούσαν από δρόμους και σοκάκια και ο κόσμος τους χαμογελούσε, όσο προχωρούσαν κι άλλος κόσμος πύκνωνε τις γραμμές της πορείας… Μαμάδες με τα καροτσάκια, νέοι, ασπρομάλληδες, εργαζόμενοι, άνεργοι αντάμωναν τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους, για τα δίκαια αιτήματα τους. Σήμερα, ολοκληρώνεται μια μεγαλειώδεις πορεία 220 χιλιομέτρων και οχτώ ημερών, που ξεκίνησε από την Πάτρα, μια εβδομάδα πριν με πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας.

Η «Χ» συνομίλησε με τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, για να μας ενημερώσει για την πορεία, τα αιτήματα όσων συμμετείχαν. Παράλληλα, παρακολουθήσαμε το οδοιπορικό αυτό, καταγράφοντας τις σημαντικές του στιγμές. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος πρόκειται για μια πολύμορφη κινητοποίηση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την τεράστια κοινωνική ανισότητα, την ανεργία και για δουλειά με δικαιώματα. Υπάρχουν, όπως φαίνεται δήμαρχοι και δήμαρχοι… Το παράδειγμα της Πάτρας, μας δείχνει πως έμπρακτα, γίνεται η πάλη για τα δικαιώματα στη δουλειά, ένας αγώνας «μακρύς και δύσκολος», που χρειάζεται ενότητα των εργαζομένων. Αγώνας που δεν σταματά, λέει ο δήμαρχος, «όσο υπάρχει ανεργία, φτώχεια, νέοι που δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους».

poreia-patra-athhna-gia-thn-anergia-03-04-14

Οκτώ μέρες στο δρόμο, για ένα βήμα μπροστά

Ο πατραϊκός λαός είναι πια έμπειρος, τα γνώρισε όλα, κατέληξε με την εισαγωγική του ομιλία του ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Μας γνωρίζει όλους, συνέχισε, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, «να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε κερί αναμμένο να φωτίζει τον λαϊκό δρόμο, χωρίς να διεκδικούμε παράσημα και ζήτω». Για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των ανέργων, για να γίνουν προσλήψεις χρειάζεται να είμαστε όλοι μια γροθιά.

Από την Πάτρα λοιπόν, ξεκίνησε ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι, το οποίο πέρασε από τους Δήμους της Αιγιάλειας, του Ξυλοκάστρου, του Κιάτου, του Βέλου –Βόχα, της Κορίνθου, του Λουτρακίου–Αγ. Θεοδώρων, των Μεγάρων, της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, του Χαϊδαρίου και καταλήγει σήμερα στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος.

Χιλιάδες Πατρινοί, διαδηλωτές από Ικαρία, Θεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά, από Στοκχόλμη και Ισπανία, άνθρωποι κάθε ηλικίας λαμβάνουν μέρος σε αυτή την πορεία. Τον αγώνα στηρίζουν συνδικάτα, εργατικά σωματεία, επιστημονικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι, άνθρωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι πρώτες δηλώσεις στήριξης έρχονται από όλο τον κόσμο, συμπαράσταση ήλθε μέχρι και από την οργάνωση συνταξιούχων στην Ινδία. Ενώ σε ένα σημείο της πορείας μπήκε και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Οσο προχωρούσε η πορεία νέος κόσμος πύκνωνε τις γραμμές της 

Η συμμετοχή στην πορεία είναι πρωτόγνωρη, ανέφερε στη «Χ» ο δήμαρχος Πάτρας. «Την πορεία αγκάλιασε πάρα πολύς κόσμος, με πρωτοφανή συμμετοχή για την Πάτρα», πρόσθεσε. Μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη στάση για τη νύχτα, στο Αίγιο η συμμετοχή του κόσμου αυξανόταν, πρόσθεσε. Σε ολόκληρη τη διαδρομή, ανέφερε, ο κόσμος έβγαινε από τα σπίτια και τις δουλειές του, για να εκφράσει και την αγάπη του, τη συμπάθειά του και την αλληλεγγύη του.

Σε κάθε δήμο που περνάγαμε, σημείωσε ο Κώστας Πελετίδης, μας είχαν διαθέσει το κλειστό αθλητικό τους κέντρο και διανυκτερεύαμε με υπνόσακους εκεί. Το επόμενο πρωινό, συνεχίζαμε την πορεία μας, μέχρι τον επόμενο σταθμό. Στον δρόμο του αγώνα, μας υποδέχονταν οι κοινότητες και οι δήμοι, με ιδιαίτερη θέρμη, σημείωσε. Ο κόσμος κάθε μέρα ανανεωνόταν, διότι άλλοι κουράζονταν και άλλοι μπορεί να είχανε προβλήματα με τα πόδια τους. Πρόκειται για μια πολύμορφη κινητοποίηση, εξήγησε, σε κάθε σταθμό κάναμε συζητήσεις, συναντήσεις, συγκεντρώσεις, συναυλίες, διαδηλώσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες. Από τις εκδηλώσεις, ξεχώρισε η μεγάλη συναυλία στο θέατρο «Αγγελος Σικελιανός» στο Ξυλόκαστρο. Εκεί κατά την είσοδο της πορείας στο θέατρο, το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» καλωσόρισε επί σκηνής τον κατάκοπο κόσμο με το το ποίημα – τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου. «…Εμείς είμαστε το αίμα, εμείς είμαστε φωτιά, εμείς είμαστε οι εργάτες, χτίζουμε εμείς τη λευτεριά».

Οι τοπικές κοινότητες, μας προσέφεραν τροφοδοσία και νερό, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα συνέχισε ο δήμαρχος. Ολοι εξέφραζαν τη στήριξή τους ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, διευκρίνισε. Στον δρόμο αυτό, είπε, βρέθηκαν επίσης μαζί μας, συνδικάτα, σωματεία, πολιτιστικοί φορείς. Σύμφωνα με τον Κώστα Πελετίδη, η απόφαση για την μεγάλη κινητοποίηση, λήφθηκε κατά πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πάτρας και «η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτελεί την απόφαση αυτή». Εχουμε συνδιαμορφώσει ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο, πορευτήκαμε.

Ο αγώνας μας, εξήγησε ο Κώστας Πελετίδης, δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεν τελειώνει, αν δεν τελειώσει η ανεργία, αν δεν σταματήσουν να υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους, να δημιουργήσουν και να είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Θα σταματήσουμε όταν πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Είναι γνωστό πως ο δήμαρχος Πάτρας, προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ, ωστόσο αυτή την πρωτοβουλία αγκάλιασαν όλοι οι δήμοι και πλήθος κόσμου, ανέργων που συμφωνούν με το πλαίσιο του αγώνα. Ανθρωποι που βρέθηκαν στην πορεία, αναφέρουν: Προς απογοήτευση πολλών, δεν ήταν η «κομματική πελατεία του δημάρχου», όπως έλεγαν. Δεν ήταν «μια χούφτα βαρεμένοι». Ησαν λαϊκοί άνθρωποι από παντού. Και ήσαν πολλοί.

Πάτρα – Αθήνα με τα πόδια με τέσσερα βασικά αιτήματα:

Κανένας δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής, το μέλλον της νεολαίας, δεν είναι η ανεργία, σημειώνεται στην προκήρυξη του Δήμου Πατρών, κανείς δεν πρέπει να περιγράφει το δράμα που ζουν οι άνεργοι και να μην κάνει τίποτα για να αποτρέψει την κατάσταση. «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», «Είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, είναι η ώρα του αγώνα!», είναι τα βασικά συνθήματα που αναφέρονται στην προκήρυξη της οκταήμερης κινητοποίησης.

Τα άμεσα αιτήματα, που διεκδικεί ο Δήμος Πάτρας, συνδέονται με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος:

• Μέτρα προστασίας των ανέργων, κανένας άνεργος να μην μένει χωρίς επίδομα ανεργίας, κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου, κανένα σπίτι χωρίς φως, τηλέφωνο, νερό.

• Αμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για τις τεράστιες ανάγκες του δήμου.

• Να γίνουν άμεσα έργα που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση παραλιακού μετώπου.

• Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί που δεν έχει ο δήμος, σχολεία και νηπιαγωγεία.

Κατά το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, συναυλία θα πραγματοποιήσει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για υποδοχή των χιλιάδων διαδηλωτών. Στη συναυλία συμμετέχουν διάφοροι καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Λέκκας, η Ντένια Κουρούση, Σοφία Παπάζογλου, Λεμπέσης Γιάννης, Μανωλοπούλου Σταυρούλα, καθώς και τα συγκροτήματα των Kollectiva και των «Υπεραστικών».


Γιαγιά: «Ετσι που μας κάνανε, στην άκρη του κόσμου θα πήγαινα…»

Αλλη μια συγκλονιστική μαρτυρία είναι αυτή μιας γιαγιάς: «Τι πορεία είναι αυτή;», ρώτησε μια γιαγιά, που έστεκε παραξενεμένη στη γωνία. «Για την ανεργία», της απάντησα, «αυτή που θα φτάσει μέχρι την Αθήνα σε μια βδομάδα». Κούνησε το κεφάλι. «Αχ, να μη με κρατάνε τα πόδια μου», έκανε. «Θα ερχόσουν;» ρώτησα χαμογελώντας. Το βλέμμα της σκοτείνιασε. «Ετσι που μας κάνανε, στην άκρη του κόσμου θα πήγαινα», είπε με πείσμα…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy