25.000 δεντρύλλια στα καμένα της 3ης Ιουλίου – Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις

Η κυβέρνηση έχει δείξει ξεκάθαρα ότι είναι δίπλα στους ανθρώπους της υπαίθρου και η βοήθεια που παραχωρήθηκε από το κράτος στις πληγείσες από τη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακας, είναι αποτελεσματική και ολοκληρωμένη, ανέφεραν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Νουρής και Κώστας Καδής.

Οι δύο Υπουργοί είχαν το πρωί συνάντηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο Βαβατσινιάς, με Κοινοτάρχες των πυρόπληκτων περιοχών της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού για συζήτηση της προόδου των αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αντικατολισθητικών έργων.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ανέφερε πως «έχουμε επισκεφθεί την περιοχή αρκετές φορές, σήμερα όμως ήρθαμε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών για να δούμε ακριβώς πώς υλοποιούνται όλα αυτά που σχεδιάσαμε από τις πρώτες μέρες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Θεωρώ πως μέσα από τον διάλογο που έγινε με τους εκπροσώπους των Κοινοτήτων, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση λειτούργησε και γρήγορα και αποτελεσματικά».

Οσον αφορά το Υπουργείο Γεωργίας, συνέχισε, «άμεσα αποκαταστάθηκε η υδροδότηση όλων των Κοινοτήτων και παραχωρήθηκε μια χορηγία στους επαγγελματίες αγρότες για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν αμέσως μετά την πυρκαγιά. Ακόμα έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη τρία σχέδια του Υπουργείου, τα οποία θα στηρίξουν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους μη επαγγελματίες αγρότες και μάλιστα με την αξιοποίηση αυτών των σχεδίων μπορούν να καλύψουν το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί».

Από εκεί και πέρα, ανέφερε ο κ. Καδής, «ενημερώσαμε για τα έργα αντιμετώπισης πιθανών πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, για τα έργα πιθανών κατολισθήσεων και για την αποκατάσταση της βλάστησης, ιδιαίτερα μέσα και γύρω από τις Κοινότητες, με την παραχώρηση και τη συνδρομή του Τμήματος Δασών, με 25 χιλιάδες δενδρύλλια».

Οσον αφορά τα επί μέρους ζητήματα που τέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους, είπε, «θεωρώ ότι απαντήθηκαν, κάποιες κατηγορίες αγροτών οι οποίοι δεν είχαν καλυφθεί με τα πρώτα μέτρα, κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ούτως ώστε να τις καλύψουμε και αυτές, όπως π.χ. τους μελισσοκόμους, τους πτηνοτρόφους και τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων. Όλα αυτά έχουν αντιμετωπιστεί και θεωρώ ότι η βοήθεια που έχει παραχωρηθεί από το κράτος είναι και αποτελεσματική και ολοκληρωμένη».

Ανέφερε ακόμα ότι «θα παρακολουθούμε και στη συνέχεια την κατάσταση για να δούμε ότι αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται, υλοποιούνται στην ολότητα τους και πλήρως».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση μέχρι τώρα, ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε πως «θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαδικασίες για την παραχώρηση αποζημιώσεων, γίνεται η καταγραφή, εγκρίνονται τα σχετικά σχέδια κάποια και από το Υπουργικό Συμβούλιο – και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα τη χρηματοδότηση, είναι ακριβώς πρέπει να δώσουμε χρόνο σ’ αυτές τις διαδικασίες να ολοκληρωθούν».

Εξήγησε ότι «οι επαγγελματίες αγρότες έχουν λάβει όλοι στήριξη, οι μη επαγγελματίες οι οποίοι είχαν ένα άλλο εισόδημα, θα μπορέσουν να πάρουν με διορθωτικές κινήσεις που έχουμε κάνει, άμεσα χορηγία η οποία ξεκινά από 30% γι’ αυτούς οι οποίοι δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν – μια στήριξη γι’ αυτά που έχουν χάσει –  και μπορεί να φτάσει και το 100% για τους μη επαγγελματίες που θα προχωρήσουν σε επαναδραστηριοποίηση στις καλλιέργειες που έχουν αφήσει».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι «η σημερινή συζήτηση και συνάντηση που είναι μια από τις πολλές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, ξεκάθαρα κατέδειξε ότι έχουμε περάσει από τη φάση της ανακουφιστικής φροντίδας, βοήθειας και στήριξης στις Κοινότητες, στη φάση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού για την επόμενη μέρα στις πληγείσες περιοχές».

Πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι σήμερα συζητούμε κατά κύριο λόγο τη δημιουργία πάρκων, τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, το γεγονός ότι θέλουμε να φτιάξουμε πολιτιστικά κέντρα σ’ αυτές τις περιοχές, δείχνει ακριβώς το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Οσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών είπε πως όλοι έχουν λάβει αυτά τα οποία η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή. «Σε μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή, πάντοτε θα υπάρχουν πρόσθετα προβλήματα και γι αυτό ακριβώς είμαστε σήμερα εδώ, για να ακούσουμε αυτά τα πρόσθετα προβλήματα», είπε και σημείωσε ότι «ήδη έχουμε δώσει συγκεκριμένες λύσεις σε μεμονωμένα τέτοια πρόσθετα προβλήματα, είτε αφορούν τις Κοινότητες σε έργα υποδομής, είτε αφορούν ακόμα και συγκεκριμένα προβλήματα ανθρώπων που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθούν».

Ο κ. Νουρής ανέφερε επίσης πως οι Κοινοτάρχες «μας έχουν απαριθμήσει μια σειρά από θέματα, κατά κύριο λόγο θέματα τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά και θα συνεχίσει να μελετά, όπως για παράδειγμα τις βελτιώσεις στα υφιστάμενα στεγαστικά σχέδια που έχουμε και λειτουργούμε στο Υπουργείο Εσωτερικών – με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτή την περιοχή που θεωρείται πλέον μια δυσπραγούσα περιοχή εξ αιτίας της καταστροφής».

Είπε ακόμα πως «σαν Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσουμε τη δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση παραχώρησης κάποιων πρόσθετων διευκολύνσεων ούτως ώστε να βοηθηθούν όσοι άνθρωποι έχουν φύγει από αυτή τη περιοχή, να επιστρέψουν. Η κυβέρνηση έχει δείξει ξεκάθαρα ότι είμαστε δίπλα από τους ανθρώπους της υπαίθρου, πολύ δε περισσότερο σε μια περιοχή η οποία έχει υποστεί αυτή την πολύ μεγάλη καταστροφή το περασμένο καλοκαίρι» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Βαβατσινιάς Αντρέας Γαβριήλ εξέφρασε την πεποίθηση πως «μετά τη σημερινή συνάντηση το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων έχουν επιλυθεί. Κάποια άλλα προβλήματα θα τα εξετάσουν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Η σημερινή συνάντηση ήταν πραγματικά τόσο οργανωμένη από τους δύο Υπουργούς που ήταν έτοιμοι να μας δώσουν την κάθε απάντηση».

Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι ζητούσαμε ήταν έτοιμοι να μας δώσουν την κάθε απάντηση και ελπίζουμε αυτά που είπαν σήμερα να τηρηθούν για να μπορέσει η περιοχή ξανά να αναζωογονηθεί και να ζωντανέψει».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.