
Σε ακραίο κίνδυνο κι άλλες χώρες και ζώνες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, αλλά ακόμα και η Αρκτική
Η κλιματική αλλαγή έχει ενισχύσει σε μείζονα βαθμό τον κίνδυνο για πυρκαγιές που εξαπλώνονται γρήγορα, σύμφωνα με μελέτη στην Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη και που προσφέρει διδάγματα για την πρόληψη μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε Καναδά, Ελλάδα και Χαβάη.
Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Breakthrough, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο, κατέληξαν στο πόρισμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω των ανθρώπινων ενεργειών αύξησε τη συχνότητα των «ακραίων» πυρκαγιών κατά 25% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Nature.
Εξετάζοντας μια σειρά από πυρκαγιές από το 2003 μέχρι το 2020, χρησιμοποίησαν τη τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τη σύνδεση μεταξύ των μέγιστων μέσων θερμοκρασιών, των πιο ξηρών συνθηκών και των πυρκαγιών που εξαπλώνονται πιο γρήγορα καίγοντας πέραν των 4.000 εκταρίων την ημέρα.
Οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 59% μέχρι το τέλος του αιώνα. Η επιφάνεια της Γης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,2 βαθμό Κελσίου.
Από την άλλη, Βρετανοί περιβαλλοντολόγοι προβλέπουν περιόδους πυρκαγιών που θα είναι πιο καταστροφικές, δηλαδή μεγαλύτερες σε διάρκεια, με εντονότερο θερμικό φορτίο και πιο δύσκολες να ελεγχθούν, προβλέπουν σε επιρρεπείς ζώνες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Προβλέπουν δε ότι αυτού του τύπου οι καταστροφικές πυρκαγιές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται πιο συχνά και σε άλλες χώρες και ζώνες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, αλλά ακόμα και η Αρκτική, ελώδεις εκτάσεις ή τροπικά δάση.
Η κλιματολόγος του Μετεωρολογικού Γραφείου Ηνωμένου Βασιλείου, Σαντέλ Μπέρτον, ανέφερε σε ενημέρωση πως οι πυρκαγιές σε περιοχές που δεν είναι «προσαρμοσμένες» σε τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν αναλογικά μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Τόνισε δε πως η κλιματική υπερθέρμανση έχει δημιουργήσει πιο πρόσφορες συνθήκες για καταστροφικές φωτιές, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας που ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.
Ο ειδικός στην ανάπτυξη κλιματικών μοντέλων επιφάνειας εδάφους στο Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας ΗΒ, Ντάγκλας Κέλεϊ, πρόσθεσε: «Το σημαντικό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ανάφλεξη, την ξηρασία και τον καιρό. Επομένως, έχει μεγάλη επιρροή σε κρίσιμες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών και στο πώς εξαπλώνονται».
Οι Βρετανοί επιστήμονες σημειώνουν, ωστόσο, πως ακόμα και αν περιοριζόταν η κλιματική αλλαγή, αυτό δεν θα συνεπαγόταν την αποτροπή μεγάλων πυρκαγιών. Τόνισαν τη σημασία της σωστής προετοιμασίας του εδάφους και της αποφυγής επικίνδυνων δραστηριοτήτων σε περιόδους καύσωνα, όπως τα μπάρμπεκιου σε γη με βλάστηση.
