Ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) έβαλε στα ταμεία του περισσότερες από 200 χιλ. ευρώ από δωρεές αιτητών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ενώ εκτιμά ότι στους επόμενους 12 μήνες τα έσοδα θα φτάσουν στα 25 εκατ. ευρώ. 

Τα πιο πάνω ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Μάριος Πελεκάνος, στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι τα πιο πάνω χρήματα θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων του Οργανισμού. Αποκάλυψε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο προώθησης σχεδίου με τίτλο «προσιτά ενοίκια». Δηλαδή, αντί ο Οργανισμός να πουλά τις οικιστικές μονάδες τις οποίες ανεγείρει, να τις ενοικιάζει σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν.

Όπως είπε ο Μ. Πελεκάνος, υπάρχει «μια μερίδα του πληθυσμού που όσο φθηνά και να του δώσεις μια κατοικία, δεν μπορούν να την αγοράσουν». Ανέφερε επίσης ότι για το συγκεκριμένο σχέδιο ο Οργανισμός προτίθεται να πραγματοποιήσει επαφές με άλλους κρατικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο διαθέτει κονδύλι πέραν των 10 εκατ. ευρώ το χρόνο για την επιδότηση ενοικίων (σ.σ.: λήπτες ΕΕΕ).

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις επικρίσεις από την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η Κυβέρνηση προχώρησε τον Φεβρουάριο στην τροποποίηση των κριτηρίων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (σ.σ.: πολιτογραφήσεις), εισάγοντας πρόνοια με βάση την οποία οι αιτητές πρέπει να προβαίνουν σε δωρεά ύψους τουλάχιστον 75 χιλ. ευρώ στον ΚΟΑΓ.

Τρία διαμερίσματα για 107 δικαιούχους

Εν τω μεταξύ ο Μ. Πελεκάνος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπήρξε μόνο μία αίτηση από παροχέα ανάπτυξης γης για την αξιοποίηση των νέων πολεοδομικών κινήτρων, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος δεν επιλέξει την εξαγορά του συντελεστή, θα προκύψουν τρία διαμερίσματα για τον ΚΟΑΓ, τα οποία θα βρίσκονται στη Λεμεσό. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, έχουν εγκριθεί ήδη 107 αιτήσεις δυνητικών δικαιούχων για το Σχέδιο Απόκτησης Κοινωνικής Στέγης/Προσιτής Κατοικίας.

Ο Μ. Πελεκάνος ανέφερε πάντως ότι «υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές/παροχείς οι οποίοι επικοινωνούν με τον ΚΟΑΓ για να ενημερωθούν σε σχέση τα πολεοδομικά κίνητρα παραγωγής προσιτής κατοικίας».

70 χιλ. ευρώ για δυάρι διαμέρισμα

Όπως ανέφερε, οι μονάδες οι οποίες θα ανεγερθούν στα πλαίσια του σχεδίου θα διατεθούν στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτό υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία και το οποίο σήμερα ανέρχεται περίπου στα 870 ευρώ ανά τ.μ. για τα διαμερίσματα και 1.050 ευρώ ανά τ.μ. για τις κατοικίες. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, ένα δυάρι διαμέρισμα των 80 τ.μ. «σε καλή περιοχή» θα διατίθεται περίπου στην τιμή των 70 χιλ. ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια του σχεδίου προνοούν, μεταξύ άλλων, ετήσια μικτά εισοδήματα 22 χιλ. ευρώ για μονήρεις, 40 χιλ. ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά, 44 χιλ. ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, 48 χιλ. ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, 58 χιλ. ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά, 64 χιλ. ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά, 70 χιλ. ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά και 76 χιλ. ευρώ για οικογένεια με έξι παιδιά.