26 εκατ. ευρώ για συμβούλους και αγορά υπηρεσιών

• Αφορά τα Υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και το Γενικό Λογιστήριο – Μεγάλα συμβόλαια και σε άλλα Υπουργεία

Το κράτος πληρώνει 26 εκατ. ευρώ για τους συμβούλους και την αγορά υπηρεσιών στα Υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και το Γενικό Λογιστήριο, ενώ μεγάλα συμβόλαια διατηρούν και άλλα Υπουργεία.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή επιστολή για την αποδέσμευση των πιο πάνω κονδυλίων, τα οποία είναι σταυρωμένα και απαιτείται η γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για τη διεκπεραίωση της οποιασδήποτε δαπάνης.

Σύμφωνα με την επιστολή -η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου- από τα 26 εκατ. ευρώ, περίπου 21 εκατ. ευρώ αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις και 5 εκατ. ευρώ νέες συμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν σύντομα.

«Πρωταθλητής» το Υπουργείο Μεταφορών

Ypourgeio Metaforon Sygkoinonion Ergon

Το μεγαλύτερο ποσό αφορά το Υπουργείο Μεταφορών (16,1 εκατ. ευρώ), το οποίο διατηρεί συμβάσεις ύψους 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζει την υπογραφή νέων συμβολαίων ύψους 0,5 εκατ. ευρώ. Ενα μεγάλο κονδύλι ύψους 7,6 εκατ. ευρώ αφορά τη μίσθωση υπηρεσιών της CYTA για την παροχή τηλεπικοινωνιακών διευκολύνσεων και τη συντήρηση των ραντάρ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού το ποσό αυτό θα καταλήγει στον ιδιώτη επενδυτή.

Το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει κονδύλια ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 0,6 εκατ. ευρώ αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις και 1,1 εκατ. ευρώ νέα συμβόλαια, τα οποία αναμένεται να υπογραφούν σύντομα. Μεταξύ των νέων συμβάσεων περιλαμβάνεται η αγορά υπηρεσιών για την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα αφορά την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία και τους εργαζομένους αορίστου χρόνου, η οποία αναμένεται να στοιχίσει 30 χιλ. ευρώ. Επίσης υπάρχει κονδύλι ύψους 416,5 χιλ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Τηλεξυπηρέτησης (ΚΤΕ), το οποίο θα λειτουργεί επτά μέρες την εβδομάδα, για σκοπούς πληροφόρησης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε σχέση με τις διαδικασίες που τους αφορούν, καθώς και για ενημέρωση των πολιτών για την πρόοδο των αιτημάτων τους. Οπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, το ΚΤΕ θα αναληφθεί από ανάδοχο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού αναμένεται να ανέλθει στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: φίλιππος χρίστου

Το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει κονδύλια ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. Στο παρόν στάδιο ζητείται η αποδέσμευση 4,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. ευρώ αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις και 1,5 εκατ. ευρώ νέα συμβόλαια τα οποία αναμένεται να υπογραφούν σύντομα. Μεταξύ των νέων συμβάσεων είναι η αγορά υπηρεσιών για την ανάπτυξη κρατικής γης και του ευρύτερου χώρου της περιοχής Τσιφλίκι Γεροκηπίας, με τη μέθοδο της μακροχρόνιας αδειοδότησης μίσθωσης. Οπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα το κονδύλι αφορά τη διενέργεια μελέτης από δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες/οίκους για τον καθορισμό της αξίας της γης (ενδοχώρας και νησιού), του ύψους του μισθώματος και του τρόπου καταβολής του στο κράτος. Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως αναφέρεται, υπάρχει ήδη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

129 χιλ. ευρώ για τον Κενεβέζο

Το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει κονδύλι ύψους 377 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων οι 347 χιλ. ευρώ αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις και 30 χιλ. ευρώ νέα συμβόλαια, τα οποία αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο διάστημα.

Kenevezos

Τα μεγαλύτερα συμβόλαια αφορούν την αμοιβή του αρχηγού της Διπλωματικής Αποστολής στην Αγία Εδρα, Γιώργου Πουλίδη (130 χιλ. ευρώ) και του αρχηγού της Διπλωματικής Αποστολής στην Αθήνα, Κυριάκου Κενεβέζου (129 χιλ. ευρώ). Επίσης, προγραμματίζεται η αγορά υπηρεσιών επαγγελματία δημοσιογράφου για θέματα Τύπου, ο οποίος θα εδρεύει στη Ρώμη (30 χιλ. ευρώ).

Το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει κονδύλι ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 0,9 εκατ. ευρώ αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις και 0,7 εκατ. ευρώ νέα συμβόλαια, τα οποία αναμένεται να υπογραφούν σύντομα.

Καταγραφή και αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους

Το Γενικό Λογιστήριο διαθέτει κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 150 χιλ. ευρώ αφορούν υφιστάμενες συμβάσεις και 890 χιλ. ευρώ νέα συμβόλαια, τα οποία αναμένεται να υπογραφούν σύντομα. Μεταξύ των νέων συμβάσεων είναι η καταγραφή και η αποτίμηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, περιλαμβανομένων και των κτιρίων. Οπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα λόγω του όγκου της εργασίας, αυτό υπολογίζεται να γίνει με την αγορά υπηρεσιών από εκτιμητές ακινήτων. Το έργο αναμένεται να στοιχίσει 50 χιλ. ευρώ. Επίσης, προγραμματίζεται η αγορά υπηρεσιών αναλογιστή για την αποτίμηση των υποχρεώσεων του κράτους που απορρέουν τόσο από συμβατικές υποχρεώσεις για πληρωμή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων όσο και από τα παρεχόμενα κοινωνικά επιδόματα. Το έργο αναμένεται να στοιχίσει 80 χιλ. ευρώ.


1,6 εκατ. ευρώ για ιδιωτικοποιήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών με δεύτερο σημείωμά του προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ζητά την αποδέσμευση 1,6 εκατ. ευρώ για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (το κονδύλι είναι επιπρόσθετο των κονδυλίων που ζητά το Υπουργείο Οικονομικών).

Το ποσό αφορά τους μισθούς του Εφόρου και τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων (394.900 ευρώ), την πρόσληψη συμβούλου για την ετοιμασία μελέτης για το ΧΑΚ (300.000 ευρώ), την αμοιβή των συμβούλων για την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος (565.250 ευρώ) και την αμοιβή των συμβούλων για τη διαδικασία αδειοδότησης των δραστηριοτήτων του Κρατικού Λαχείου (371.875 ευρώ). Το αίτημα αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.


Για υδρογονάνθρακες

Ypourgeio Energeias Emboriou Viomixanias Tourismou

Επιστολή προς τη Βουλή για την αποδέσμευση κονδυλίων κατέθεσε και το Υπουργείο Ενέργειας. Η επιστολή αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Το Υπουργείο ζητά την αποδέσμευση συνολικά 143 χιλ. ευρώ. Το μεγαλύτερο κονδύλι αφορά τη συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας της ΕΕ (76,6 χιλ. ευρώ), ενώ ποσό ύψους 30 χιλ. ευρώ αφορά συνέδρια, σεμινάρια και αποστολές στο εξωτερικό. Επίσης, το Υπουργείο ζητά την αποδέσμευση 32,6 χιλ. ευρώ για θέματα που αφορούν τη διαχείριση υδρογονανθράκων, καθώς και 3,5 χιλ. ευρώ για θέματα εκπαίδευσης σε θέματα υδρογονανθράκων. Ακόμη, ζητά 1,3 χιλ. ευρώ για τον ψηφιακό πρωταθλητή.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.