29 Ιανουαρίου

• 1920: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ πιάνει την πρώτη δουλειά του ως σχεδιαστής σκίτσων, αμειβόμενος με 40 δολάρια εβδομαδιαίως.

• 1834: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αντριου Τζάκσον, διατάζει για πρώτη φορά το στρατό να καταστείλει εργατικές διεκδικήσεις.

• 1837: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Πούσκιν, Ρώσος συγγραφέας και ποιητής. Σκοτώθηκε σε μονομαχία από τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του.

• 1827: Νίκη του Μακρυγιάννη κατά των Οθωμανών στην Καστέλα του Πειραιά.

• 1860: Γεννιέται ο Αντον Τσέχοφ, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας.

• 1921: Τούρκοι ακροδεξιοί δολοφονούν τα στελέχη του ΚΚ Τουρκίας που επιχειρούν να επιστρέψουν στη χώρα από τη Σοβιετική Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ΓΓ Μουσταφά Σουμπχί.

• 1941: Πεθαίνει ο Ιωάννης Μεταξάς, Ελληνας δικτάτορας. Στην ελληνική πρωθυπουργία τον διαδέχεται ο τραπεζίτης Αλέξανδρος Κορυζής.

• 1963: Απορρίπτεται η είσοδος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΟΚ), έπειτα από γαλλικό βέτο.

• 1964: Τελετή έναρξης των 9ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. 25.000 τόνοι χιόνι από τις υψηλότερες περιοχές των Αυστριακών Άλπεων μεταφέρονται στο Ίνσμπρουκ, καθώς είχε να χιονίσει 2 μήνες.

• 1976: Δικαστήριο της Ρώμης χαρακτηρίζει ως προσβάλλουσα τα χρηστά ήθη την ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι “Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι”.

• 2006: Πεθαίνει ο Ναμ Τζουν Πάικ, Κορεάτης εικαστικός καλλιτέχνης, που θεωρείται ο πατέρας της βιντεοτέχνης (video art).

 

 

 

 

1897: Στη Γενική Συνέλευση των Κρητών στο Τζερμιάδο Λασιθίου, κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα.

 

1941: Ο Αλέξανδρος Κορυζής διαδέχεται στην πρωθυπουργία τον αποθανόντα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

 

1963: Απορρίπτεται η είσοδος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, έπειτα από γαλλικό βέτο.

 

1964: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Σπ. Κυπριανού δηλώνει ότι «η Κύπρος απορρίπτει σχέδιον δι’ αποστολήν δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

 

1970: Στην Αθήνα της χούντας μέλη της παράνομης οργάνωσης “Λαϊκή Πάλη” καταδικάζονται σε ισόβια και πέντε σε φυλάκιση μέχρι 18 χρόνια.

 

1973: Ο ηγέτης του ΚΚΕ Μπάμπης Δρακόπουλος καταδικάζεται σε 12,5 χρόνια φυλάκιση. Ο  Μήτσος Παρτσαλίδης καταδικάζεται σε 12 χρόνια, ενώ με μικρότερες ποινές καταδικάζονται 4 ακόμα άτομα.

 

1974: Οργιάζει τo παρασκήvιo στις τάξεις της ΕΟΚΑ Β καθώς o Ταγματάρχης Καρoύσoς αvαλαμβάvει διoικητής- και όχι Αρχηγός της ΕΟΚΑ Β- αλλά χωρίς oυσιαστικές εξoυσίες εvώ τα άλλα στελέχη της παράvoμης oργάvωσης επιμέvoυv σε συvέχιση της δράσης και σε μη επιστρoφή τωv καταζητoυμέvωv. Ο Δημήτριoς Iωαvvίδης επιμέvει vα μη τερματίσει τη δράση της ΕΟΚΑ Β.

 

2015: Τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώνονται στην Αίγυπτο σε αλλεπάλληλες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Χερσόνησο του Σινά.

 

2016: Σε επίθεση που σημειώνεται σε σιιτικό τέμενος στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας σκοτώνονται τουλάχιστον 3 άτομα και άλλα 7 τραυματίζονται.

 

2017: Στο Κεμπέκ του Καναδά, ένοπλος ανοίγει πυρ σε τέμενος στη διάρκεια της βραδινής προσευχής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 άτομα. Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι, ένας από τους οποίους αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

 

2017: Ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη στην Ελλάδα, ανακοινώνει την αναστολή της έκδοσης των εφημερίδων “Το Βήμα” και “Τα Νέα”.

 

2019: Έπειτα από παραγγελία του Γενικού Εισαγγελέα, το Ανώτατο Δικαστήριο εμποδίζει την φυγή του Χουάν Γκουαϊδό στο εξωτερικό και παγώνει τους λογαριασμούς του.

 

2020: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Γεννήσεις

 

1860: Άντον Τσέχοφ, ρώσος θεατρικός συγγραφέας.

 

1945: Αλέκα Κανελλίδου, τραγουδίστρια.

 

Θάνατοι

 

1837: Αλέξανδρος Πούσκιν, ρώσος συγγραφέας και ποιητής. Σκοτώθηκε σε μονομαχία από τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του.

 

1941: Ιωάννης Μεταξάς, δικτάτορας.

 

1975: Ορέστης Μακρής, Έλληνας ηθοποιός.

 

2014: Αϊσέ Νανά, Τουρκάλα χορεύτρια της κοιλιάς και ηθοποιός, η οποία ενέπνευσε το Φεντερίκο Φελίνι να γυρίσει την “Ντόλτσε Βίτα”.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.