Τα νυστέρια θα φκάλλουν αζίνες από την 1η Ιουνίου, οπόταν και θα εφαρμοστεί η 2η φάση του ΓΕΣΥ, υποστήριξε η Γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αναστασία Συμεών, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα των αμοιβών των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Η κα Συμεών είπε ότι με την εφαρμογή της 2ης φάσης θα παρατηρηθεί κατάχρηση αχρείαστων επεμβάσεων με στόχο να χρεώνεται το ΓΕΣΥ, όπως αμυγδαλές, γόνατα,σκωληκοειδίτιδες και διάφορες άλλες.

 

Υποστήριξε ότι δεν υλοποιήθηκε το αίτημα του ΠΙΣ για καθορισμό πρωτοκόλλων, που θα αποτελούσε ασπίδα για τους γιατρούς και μια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή καταχρήσεων.

Η εκπρόσωπος του ΠΙΣ υποστήριξε επίσης ότι το σύστημα θα μείνει χωρίς γιατρούς, αν πληγεί το κύρος τους, με την εντύπωση η οποία δημιουργείται ότι όλοι οι γιατροί είναι φοροφυγάδες.

Προειδοποίησε επίσης ότι αν καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία θα καταρρεύσει όλο το σύστημα υγείας και διερωτήθηκε αν υπάρχουν έτοιμοι ιδιώτες για να αγόρασαν τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ήταν παρόν στη συνεδρία, αποκάλυψε περιπτώσεις υπερβολικών χρεώσεων από τους πρώτους ελέγχους, όπως:

• Καρδιολόγοι, οι οποίοι ζήτησαν πληρωμή για εξετάσεις από τον ΟΑΥ, 100 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

• Γενικοί γιατροί ζήτησαν πληρωμή από 20 χιλιάδες, μέχρι και 120 χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

• Οφθαλμίατρος της Εθνικής Φρουράς για εξετάσεις και επεμβάσεις καταρράκτη ζήτησε 16 χιλιάδες ευρώ σε μια μέρα, για 18 επισκέψεις και 12 επεμβάσεις καταρράκτη. Για την υπόθεση διεξάγεται και ποινική έρευνα.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι πολλοί γιατροί του ΓΕΣΥ συστήνουν εταιρίες, με στόχο να πληρώνουν φόρο με ποσοστό 20%, αντί 35% το οποίο είναι το ανώτατο ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα και εισηγήθηκε ο ΟΑΥ να συμβάλλεται μόνο με γιατρούς, με την ιδιότητα του φυσικού προσώπου.

Απαντώντας ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Αθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι διεξάγονται έρευνες για τις απαιτήσεις των γιατρών. Ωστόσο ο έλεγχος είναι εξαιρετικά δύσκολος, φέρνοντας ως παράδειγμα άτομο, το οποίο πάει στον γιατρό με πόνο στο στήθος.

Ο γιατρός, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα πρέπει να κάνει καρδιογράφημα, ακολούθως τεστ κοπώσεως και ακολούθως «ΕΚΟ».

Φανταστείτε είπε, τι θα συμβεί αν ένας ασθενής φύγει από τον γιατρό, χωρίς τις ενδεδειγμένες εξετάσεις και ακολούθως πεθάνει.

• Για την περίπτωση του οφθαλμίατρου, ανέφερε ότι κάθε επέμβαση καταρράκτη στοιχίζει 1200 ευρώ. Ο γιατρός μπορεί να διενεργήσει μία επέμβαση καταρράκτη κάθε 20 λεπτά.

• Ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τον νόμο οι γιατροί δικαιούνται να συστήνουν εταιρίες και ο ΟΑΥ δεν μπορεί να μην συμβάλετε με εταιρίες.

• Σήμερα 253 από τους 2000 γιατρούς του ΓΕΣΥ είναι συμβεβλημένοι ως εταιρίες.

Ο Γιάννης Τσαγγάρης έφορος Φορολογίας υπέδειξε ότι δεν υπάρχει σύστημα για συνεχή έλεγχο των γιατρών.

Σημείωσε ότι μερίδα γιατρών δεν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και τους έχει αποσταλεί επιστολή για να συμμορφωθούν.

Αν δεν το πράξουν, είπε, θα προχωρήσουν σε επιβολή φορολογιών ή σε ποινικές διώξεις.

Ο Έφορος φορολογίας σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για να ελέγξει κάποιος ιατρικές πράξεις.

Υπέδειξε ωστόσο ότι μόνο βλάκες φοροδιαφεύγουν σήμερα, αφού αυτό που συμβάλει είναι το φαινόμενο της φοροαποφυγής, το οποίο στηρίζει σε παραθυράκια των νόμων.

Γνωστοποίησε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα νομοσχέδιο, με το οποίο θα είναι υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών καρτών από όλες τις επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει τους ελέγχους.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, εξέφρασε την απογοήτευση του, γιατί οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο των καταχρήσεων και της φοροδιαφυγής δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Κανένας, είπε, δεν μίλησε πως θα αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.