2ο Online Conference της FMW – Brexit: Eπιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Βρετανίας

Σημαντικοί επηρεασμοί έχουν επέλθει στις εμπορο – οικονομικές και άλλες σχέσεις της Κύπρου με τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω του Brexit.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα του 2ου Online Conference που οργάνωσε η εταιρεία FMW Financial Media Way, με θέμα «Brexit: Ποιες και πόσες οι επιπτώσεις στην Κύπρο».

Όπως είπαν όλοι οι συμμετέχοντες ομιλητές, το Brexit επέφερε πολλές αλλαγές στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες ήδη αποτυπώνονται και στα στατιστικά νούμερα του εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Λεωνίδας Πασχαλίδης ανάφερε ότι οι εισαγωγές της Κύπρου από τη Μεγάλη Βρετανία έχουν μειωθεί κατά 43% το 2020 – 2021, σε σχέση με το 2019 – 2020. Σε πραγματικούς αριθμούς είπε ότι οι εισαγωγές από 431 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν σε 246 εκατ. ευρώ, τις περιόδους αυτές.

Οι κύπριοι εισαγωγείς, όπως εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης, στράφηκαν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες για εισαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 44% οι εισαγωγές από την Ιταλία και κατά 18% από την Ολλανδία, ενώ αύξηση εισαγωγών παρατηρείται και από τη Γερμανία.

Ωστόσο, ο κ. Πασχαλίδης, διευκρίνισε ότι οι εξαγωγές της Κύπρου προς τη Βρετανία δεν σημείωσαν μεταβολή, μετά το Brexit, λόγω του ότι τα προϊόντα που εξάγουμε (κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά), δεν υπόκεινται σε έλεγχο για κανόνες καταγωγής και άλλους ελέγχους που δεν έθεσε ακόμα σε ισχύ η Βρετανία.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείου κα Θεοδώρα Δημητρίου είπε ότι το Brexit έχει επιφορτίσει τα Τελωνεία μας με αυξημένο όγκο εργασίας, αφού η Βρετανία θεωρείται πλέον τρίτη χώρα για την Κύπρο. Στα πλαίσια αυτά είπε ότι το 2020 – 2021 αυξήθηκαν κατά 24% οι διασαφηνίσεις και το 2021 – 2022 κατά 15,8%. Ακόμα ανάφερε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα για τους Βρετανούς τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο, αφού υπόκεινται σε πλήρεις τελωνειακούς και άλλους ελέγχους. Η κα Δημητρίου απέκλεισε ενδεχόμενη μείωση στις αφίξεις τουριστών από τη Βρετανία προς την Κύπρο, λόγω του ότι σε όποια χώρα της Ε. Ένωσης και να επισκεφθούν θα αντιμετωπίσουν το ίδιο καθεστώς ελέγχων.

Ειδική αναφορά έκανε στην εισαγωγή αυτοκινήτων από τη Βρετανία στην Κύπρο, λέγοντας ότι άλλαξε το καθεστώς εισαγωγής τους (ειδικά των μεταχειρισμένων), γιατί εφαρμόζονται οι κανόνες καταγωγής τους και επιβάλλεται ΦΠΑ.

Όσον αφορά τη διακίνηση προϊόντων, η κα Δημητρίου είπε ότι μεγάλα κέντρα διανομής εμπορευμάτων που σήμερα είναι στη Βρετανία αναζητούν άλλες χώρες – μέλη της Ε. Ένωσης για να λειτουργήσουν, ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου είπε ότι παρόλο που η συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν πρόνοιες της που δεν εφαρμόζονται και άλλες που χρήζουν αποσαφήνιση.

Ο κ. Πολυκάρπου έκανε ειδική αναφορά στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας – Ιρλανδίας που κράτησαν αρκετό διάστημα και συνεχίζονται, στο θέμα των αντιδράσεων για την αλιεία, κλπ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ κ. Κυριάκος Ιορδάνου είπε ότι το Brexit δημιούργησε πρόβλημα στην αναγνώριση των Βρετανικών επαγγελματικών προσόντων, κάτι που επηρεάζει τους κύπριους που τα κατέχουν. Ο κ. Ιορδάνου είπε επίσης ότι το Brexit επαύξησε πολύ τον όγκο εργασίας των επαγγελματικών υπηρεσιών, αφού αναδιοργανώθηκε ο τρόπος εργασίας, προστέθηκαν νέες διαδικασίες και αυξήθηκε το κόστος εργασίας τους.

Τέλος, ανάφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες επιχειρήσεις που είναι στη Βρετανία για να αποκτήσουν έδρα στην Κύπρο, αλλά η πανδημία δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γίνει σωστή ενημέρωση από πλευράς Κύπρου στη Βρετανία.

Συντονιστής του ενδιαφέροντος Conference ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ενώ το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων.

Ως γνωστό, η FMW εξήγγειλε 12 οικονομικά συνέδρια για το 2022, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν στην ιστοσελίδα www.fmwconferences.com.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.