Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Την 4η Φεβρουαρίου, που καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, αρχίζει η παγκύπρια εκστρατεία διαφώτισης του πληθυσμού από τους αρμόδιους φορείς με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, υπό το σύνθημα «Ποιος είσαι και τι θα κάνεις» (I am and I Will), ένα κάλεσμα προς όλους να συμβάλουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στην αντιμετώπιση του καρκίνου, την ώρα που στην Κύπρο καταγράφονται ετησίως περίπου 3.500 νέα περιστατικά.

Στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, με βάση το Αρχείο Καρκίνου, τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά καρκίνου που εκδηλώνονται φτάνουν περίπου τις 3.500. Παρόλο που ο αριθμός φαίνεται να είναι μεγάλος, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά διαγιγνώσκονται έγκαιρα και στη χώρα μας καταγράφεται χαμηλή επίπτωση και θνησιμότητα συγκριτικά με την κλίμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ο Υπουργός.

Σημείωσε πως ευθύνη και χρέος της Πολιτείας είναι o σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, καθώς και η διασφάλιση υψηλού επιπέδου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς. «Με την υπεύθυνη στάση μας, την επιδίωξη της Πρωτογενούς Πρόληψης, μέσα από την προώθηση προληπτικών προγραμμάτων, καθώς και την υιοθέτηση σωστού τρόπου ζωής μπορούμε να συνδράμουμε θετικά στη μάχη κατά του καρκίνου.

Απώτερος στόχος είναι η προαγωγή παρεμβάσεων που να μειώνουν τους κύριους παράγοντες κινδύνου, όπως την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα» ανέφερε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Υγείας επικεντρώθηκε επίσης στα προγράμματα Δευτερογενούς Πρόληψης, αναπτύσσοντας οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα, τα οποία είναι αποδεδειγμένο, πως συμβάλλουν στην ελάττωση της θνητότητας από καρκίνο κατά 30%. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Λάζαρο Σαββίδη, το Κέντρο έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 38.800 και πλέον ασθενείς. Το περασμένο έτος επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία του Κέντρου πέραν των 51.000 ασθενών, έγιναν 14.579 συνεδρίες χημειοθεραπείας και ορμονοθεραπείας και 29.269 συνεδρίες ακτινοθεραπείας.

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση και των τριών γραμμικών επιταχυντών του Κέντρου με γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας που θεωρούνται από τους καλύτερους στο είδος τους διεθνώς.

Η εγκατάσταση του πρώτου γραμμικού επιταχυντή ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει τον Μάιο, ο δεύτερος αναμένεται να παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2019 και το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, είπε. «Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή αλλά όλη την οικογένεια και τον περίγυρό του και ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος που ταλανίζει τον ασθενή και το περιβάλλον του.

Οι πλέον καθοριστικές παρεμβάσεις είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση», σημείωσε ο κ. Σαββίδης. «Είμαστε όλοι μας υπόχρεοι», είπε, «να ακολουθούμε τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας για ένα υγιή τρόπο ζωής και να διεξάγουμε τις ενδεδειγμένες διαγνωστικές εξετάσεις τις οποίες προτείνουν».