![cache_980x637_Crop_medium_55680_304615_22_04_22_222052[1]](https://dialogos.com.cy/wp-content/uploads/2023/08/cache_980x637_Crop_medium_55680_304615_22_04_22_2220521-696x452.jpeg)
Μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και έντονη δυσοσμία στην περιοχή
Μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση συντελείται στην περιοχή Καϊμακλίου, καθώς φαίνεται να έχει σπάσει ο αγωγός των λυμάτων που διέρχεται από τις κατεχόμενες περιοχές προς το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά.
Η «Χαραυγή» επισκέφθηκε χθες την περιοχή διαπιστώνοντας ότι επικρατεί έντονη δυσοσμία από τα λύματα που μεταφέρονται ορμητικά στον Πεδιαίο ποταμό, ο οποίος εκβάλλει στη θάλασσα της Αμμοχώστου. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι τα λύματα δεν θα φτάσουν μέχρι τη θάλασσα, όμως θα παραμείνουν εντός του ποταμού και θα απορροφηθούν από τη γη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή. Πρόκειται για τεράστιο όγκο, αφού μεταφέρονται καθημερινά περίπου 30.000 κυβικά μέτρα λυμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων Μιας Μηλιάς, το οποίο εξυπηρετεί τις δημαρχούμενες περιοχές Λευκωσίας, Αγ. Δομετίου, Έγκωμης, τμήματα των δημαρχούμενων περιοχών Στροβόλου και Αγλαντζιάς, καθώς και τμήμα της κατεχόμενης περιοχής Λευκωσίας.
Το δίκτυο που βρίσκεται εντός των ελεύθερων περιοχών, κοντά στη νεκρή ζώνη, υπέστη βλάβες την περασμένη Τρίτη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Τα συνεργεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας εργάζονται από χθες το πρωί στο συγκεκριμένο τμήμα, ωστόσο γίνεται λόγος για επιδιόρθωση μόνο 300 μέτρων, ενώ συνολικά ο αγωγός από τη νεκρή ζώνη μέχρι τα εργοστάσια είναι 2,5 χιλιάδες μέτρα. Η μεγαλύτερη έκταση βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές.
Εκτιμάται ότι το πρόβλημα κοντά στη νεκρή ζώνη θα επιλυθεί σήμερα με την αντικατάσταση του δικτύου, ενώ θα εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο υπόλοιπο κομμάτι του αγωγού που διέρχεται από τις κατεχόμενες περιοχές. Πρόκειται για πεπαλαιωμένο αγωγό με σωλήνες αμιάντου, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 χωρίς καμία συντήρηση…
Καθυστερεί η πλήρης αποκατάσταση του αγωγού
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το πρόβλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2021, με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποτείνονται στην ΕΕ προκειμένου να συμβάλει στην πλήρη αντικατάσταση του αγωγού, καθώς στη μεγαλύτερη του έκταση κατασκευάστηκε προπολεμικά με αμιαντοσωλήνες. Ένα άλλο μικρό μέρος κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά τη συμφωνία των τότε δημάρχων Λευκωσίας, Λέλλου Δημητριάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις ελεύθερες περιοχές, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη έχουν επιλυθεί έναντι πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στη νεκρή ζώνη και προς τις κατεχόμενες περιοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Γραφείο Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNDP), το οποίο εκτελεί εκ μέρους της ΕΕ τα έργα υποδομής στα κατεχόμενα, φαίνεται να έχει πάρει οδηγίες από την Ε.Ε. μετά από διαβήματα που έγιναν από πλευράς του ΣΑΛ και βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης και υπολογισμού του συνολικού κόστους και της ετοιμασίας σχεδίων, προκειμένου να προχωρήσουν στην προκήρυξη προσφορών για την αντικατάσταση του αγωγού των 2,5 χιλάδων μέτρων, όμως η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια, με ορατό τον κίνδυνο να συνεχίσουν να ρέουν λύματα στον Πεδιαίο, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και για μολύνσεις…
Γιάννης Κακαρής
