30 αιτήσεις για πύργους στην ακτογραμμή Λεμεσού

Δόθηκε άδεια να ρίχνουν το νερό στη θάλασσα – Σύντομα 75.000 m³ τη μέρα

Η Πολεοδομική Αρχή έχει εξετάσει και έχει αποστείλει ήδη στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τα περαιτέρω συνολικά 30 αιτήσεις για πύργους στην ακτογραμμή της Λεμεσού, ενώ σύντομα αναμένεται να καταθέσει και άλλες αιτήσεις προς αξιολόγηση.

Μάλιστα οι αρμόδιες Αρχές έδωσαν άδεια στους πύργους που βρίσκονται σε εξέλιξη να ρίχνουν τα απόβλητά τους στη θάλασσα «σε περιοχές μικρής απόστασης από περιοχές νερών κολύμβησης», ενώ το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί δραματικά μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, οι δύο αναπτύξεις οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη έχουν εξασφαλίσει άδεια για να ρίχνουν καθημερινά 5.000 κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα «σε περιοχές μικρής απόστασης από περιοχές νερών κολύμβησης», ενώ συνολικά ο αριθμός των αιτήσεων οι οποίες υποβλήθηκαν από την Πολεοδομική Αρχή στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ανέρχεται στις 30.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τα έργα τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, οι πύργοι θα ρίχνουν καθημερινά 75.000 κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί δραματικά μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων, αφού το σύστημα αποχετεύσεων Λεμεσού βρίσκεται ήδη στα όρια του.

Η επιστολή του Κ. Καδή προς τη Βουλή στάλθηκε σε απάντηση σε έξι ερωτήματα τα οποία έθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, «όσον αφορά τα ψηλά κτίρια στην ακτογραμμή της Λεμεσού».

Συγκεκριμένα ο βουλευτής ρώτησε: Σε πόσα κτίρια έχει δοθεί άδεια απόρριψης υγρών αποβλήτων στη θάλασσα και με ποιους όρους, εάν έχει γίνει ανάλυση δειγμάτων για τη σύνθεση των αποβλήτων και εάν υπάρχει επίβλεψη και παρακολούθηση στο χώρο των κατασκευών και στους υποθαλάσσιους σωλήνες απόρριψης, πόσες ποσότητες αποβλήτων ρίχνονται στη θάλασσα και για πόσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι άδειες που έχουν δοθεί, πώς αναμένεται να επηρεαστεί η ποιότητα των νερών για τους λουόμενους και τη θαλάσσια ζωή από την απόρριψη υγρών αποβλήτων στη θάλασσα, εάν έχει γίνει κάποια περιβαλλοντική μελέτη για το αθροιστικό αποτέλεσμα των αδειών που δίνονται ή έχουν δοθεί ή οι άδειες δίνονται μία μία, και ποιος είναι ο αριθμός των κτιρίων για τα οποία υπολογίζεται να δοθούν άδειες στο μέλλον; Στην απαντητική του επιστολή ο Κ. Καδής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Τμήμα Περιβάλλοντος περίπου 30 αιτήσεις για ψηλά κτίρια και έχουν σταλεί επιστολές στη διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Επίσης αναφέρει ότι: «Αναμένεται από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή να υποβάλει στο άμεσο μέλλον και άλλες αιτήσεις προς αξιολόγηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, για τις οποίες ο αριθμός δεν μπορεί να προβλεφθεί». Ακόμη ο Κ. Καδής αναφέρει ότι: «Οι ποσότητες νερού για τα δύο έργα (στα οποία έχουν αρχίσει οι κατασκευαστικές εργασίες) ανέρχονται στα 5.000 κυβικά μέτρα ημερησίως και οι άδειες που έχουν δοθεί ισχύουν για χρονικό διάστημα 24 μηνών». Επιπρόσθετα αναφέρει ότι: «Οι απορρίψεις για τις δύο αναπτύξεις που αναφέρονται πιο πάνω γίνονται σε περιοχές μικρής απόστασης από περιοχές νερών κολύμβησης».

Εν τω μεταξύ από την απάντηση του Υπουργού Γεωργίας φαίνεται ότι δεν έγινε περιβαλλοντική μελέτη για το αθροιστικό αποτέλεσμα των αδειών που παραχωρούνται από το κράτος, αλλά η κάθε αίτηση εξετάζεται απομονωμένα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η συνολική επιβάρυνση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy