30 χιλιάδες άνεργοι και άλλοι 14 χιλιάδες σε μερική απασχόληση

Στο 11,2% ανεβάζει την ανεργία (φανερή και κρυφή) στην Κύπρο έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση, η οποία βασίζεται σε δεδομένα του δεύτερου τριμήνου του 2023, δείχνει ότι η λεγόμενη «χαλαρή εργασία», η οποία περιλαμβάνει τα άτομα τα οποία έχουν ανικανοποίητες ανάγκες απασχόλησης, ανέρχεται στο 11,2% στις ηλικίες 20-64 ετών. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε 54 χιλιάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η λεγόμενη «χαλαρή εργασία» περιλαμβάνει 30 χιλιάδες άνεργους, 14 χιλιάδες υποαπασχολούμενους με μερική απασχόληση, 7 χιλιάδες άτομα τα οποία είναι διαθέσιμα αλλά δεν αναζητούν εργασία και 3 χιλιάδες άτομα τα οποία αναζητούν εργασία αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Αύξηση εργατικού κόστους

Εν τω μεταξύ, σε άλλη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία αναφέρει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε το εργατικό κόστος στην Κύπρο κατά 6,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 6,4%, ενώ το μη μισθολογικό κόστος (σ.σ.: αναφέρεται στις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης συν τους φόρους που καταβάλλει ο εργοδότης μείον τις επιδοτήσεις που λαμβάνει ο εργοδότης) αυξήθηκε κατά 5,1%.

Ανά τομέα, στη βιομηχανία το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 3,3% (+3,3% οι μισθοί και +2,9% το μη μισθολογικό κόστος), στις κατασκευές κατά 4,5% (+4,5% και +4,6%) και στις υπηρεσίες 7% (+7,1% και +6,9%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy