30 χρόνια έρευνας πίσω από το εμβόλιο της Biontech

Η τεχνολογία mRNA έχει ανοίξει δρόµο για σηµαντικά εµβόλια για ασθένειες που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα για περισσότερα από 100 χρόνια

  • Ο κόσμος ανησυχεί γιατί δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί. Άρα είναι δουλειά μας να ενημερώσουμε
  • Το mRNA έχει δυνατότητες μεταμόρφωσης. Δίνει τη δυνατότητα να πούμε σε διαφορετικά κύτταρα τι να κάνουν
  • Πλέον δεν είναι σωστό να έχουμε το ίδιο φάρμακο για κάθε ασθένεια. Ο καθένας νοσεί διαφορετικά και θέλουμε να υπάρξουν εξατομικευμένες θεραπείες

Οι ιδρυτές της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί, ανέπτυξαν το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον κόσμο. Είναι οι τελευταίοι παραλήπτες της υψηλότερης διάκρισης στην Ισπανία, του βραβείου Αστούρας, για τις υπηρεσίες τους στην επιστήμη και την τεχνολογία. Το Euronews μίλησε με το ζευγάρι, με αφορμή τη βράβευσή τους, τόσο για την επιτυχία τους όσο και για τις βλέψεις τους για δημιουργία επιστημονικών υπερομάδων αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.
Μεταξύ άλλων, οι δύο ερευνητές ξεκαθαρίζουν με απλά λόγια ότι το εμβόλιο δεν ήταν αποτέλεσμα διαδικασίας ενός έτους και ότι η τεχνολογία mRNA ήδη χρησιμοποιείται για να θεραπευτούν ασθένειες όπως ο καρκίνος.

 

Τι έχετε να πείτε σε όσους ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν;

Ο. Σαχίν: Νομίζω ότι από τη μία πλευρά πρέπει να ακούσουμε, ιδιαίτερα τις ανησυχίες. Γιατί υπάρχουν πολλές λανθασμένες πληροφορίες που διασπείρονται και ο κόσμος ανησυχεί γιατί δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί. Άρα είναι δουλειά μας να ενημερώσουμε. Και είναι δουλειά της κοινωνίας και όλων των μελών της να επικοινωνούν. Νομίζω είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο να το επικοινωνήσουν, να ενημερώσουν. Πρέπει να ενωθούμε όλοι ως κοινωνία και να αποφύγουμε το διαχωρισμό σε διαφορετικές φούσκες, σε διαφορετικές πραγματικότητες.

Πριν από πολλούς μήνες ακούγαμε αρχικά ότι ήταν δύσκολο να υπάρξει εμβόλιο σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα, αλλά τα καταφέρατε. Άρα αντιλαμβάνεστε το φόβο και το δισταγμό;

Ε. Τουρετσί: Ναι, απόλυτα. Το καταλαβαίνουμε. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το εμβόλιο. Είναι μία γενική και φυσιολογική αντίδραση του κόσμου, που θέλει πρώτα να καταλάβει τι συμβαίνει. Αλλά επειδή υπάρχουν πολλές πληροφορίες, είναι δύσκολο να τις φιλτράρει κάποιος. Εμείς ως γιατροί είμαστε εκπαιδευμένοι. Έχουμε φροντίσει, για παράδειγμα, καρκινοπαθείς και σε κάθε περίπτωση μας είχαν κάνει παρόμοιες ερωτήσεις. Τι σημαίνει αυτή η θεραπεία για μένα; Πονάει; Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι θα συμβεί σε αυτούς και το σώμα τους. Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό.

Ο. Σαχίν: Και είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι αυτό το εμβόλιο δεν δημιουργήθηκε σε ένα χρόνο. Το εμβόλιο δημιουργήθηκε έχοντας πίσω του τρεις δεκαετίες έρευνας. Είναι σαν ένα δρομέα που προπονείται όλη του τη ζωή για αυτόν τον αγώνα. Είναι απόλυτα προπονημένος και έτοιμος να τρέξει στον μικρότερο δυνατό χρόνο και να κερδίσει την κούρσα ενάντια στην πανδημία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει επιστήμη 30 ετών πίσω από αυτό το εμβόλιο.

Ας μιλήσουμε λίγο παραπάνω για την τεχνολογία mRNA, την οποία δουλεύετε. Θα οδηγήσει και σε άλλες κατευθύνσεις;

Ε. Τουρετσί: Το mRNA έχει δυνατότητες μεταμόρφωσης. Είναι η αρχαιότερη τεχνολογία πληροφορίας ας πούμε, φτιαγμένη από τη φύση. Έτσι μπορούμε να μεταφέρουμε πληροφορίες στα κύτταρα. Μπορούμε να πούμε σε διαφορετικά κύτταρα τι να κάνουν, που σημαίνει επί της αρχής ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθολικά. Είναι μια εργαλειοθήκη, από την οποία μπορούμε να κατασκευάσουμε ό,τι έχουμε ανάγκη για κάθε ασθένεια ή για κάθε μηχανισμό του οργανισμού. Το μοναδικό που μας περιορίζει είναι πως πρέπει να κατανοήσουμε κάθε ασθένεια και τι είδους πληροφορία πρέπει να μεταφέρουμε. Όταν το μάθουμε αυτό, τότε το mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του καρκίνου, των αυτοάνοσων νοσημάτων, εναντίον αλλεργιών και εμείς εργαζόμαστε σε αυτά τα μέτωπα αλλά και σε άλλα.

Οπότε πού στοχεύετε τώρα; Θεραπεία ελονοσίας ή θεραπεία για τον καρκίνο;

Ο. Σαχίν: Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε σε διαφορετικές ασθένειες. Από τη μία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία mRNA για να καταπολεμήσουμε ασθένειες που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα για περισσότερα από 100 χρόνια. Όπως η φυματίωση και η ελονοσία. Αλλά επίσης και ασθένειες όπως ο HIV που δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Συνεπώς αυτά είναι ήδη στη μία πλευρά, όπου έχουμε ξεκινήσει προγράμματα για να αναπτύξουμε εμβόλια. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε τη δουλειά μας στον καρκίνο και τη δημιουργία εμβολίων, ώστε να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό κάθε ασθενούς να πολεμά τον καρκίνο.

Τώρα που υποθέτω ότι είστε κάτι παραπάνω από εκατομμυριούχοι μόνο στα χαρτιά, πώς έχει αλλάξει η ζωή σας;

Ε. Τουρετσί: Καθόλου. Δεν έχει αλλάξει η ζωή μας. Ο τρόπος ζωής μας καθορίζεται από το ότι θέλουμε να νιώθουμε ότι συμβάλλουμε σε κάτι μεγαλύτερο και δεν καθορίζεται από το τι έχουμε χρηματικά ή υλικά. Συνεπώς η ζωή μας είναι ίδια.

Είναι πιο εύκολη η ζωή όμως…

Ε. Τουρετσί: Για την έρευνα και την ανάπτυξη πρωτότυπων εμβολίων, που είναι πρώτη μας προτεραιότητα, σίγουρα βοηθάει. Μας επιτρέπει να επενδύσουμε σε τομείς που πιστεύουμε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε. Εκεί που πρέπει να ανοίξουμε την έρευνα και να την εμβαθύνουμε. Οπότε ήταν ευλογία για μας το γεγονός ότι βοηθώντας να απαντήσουμε στην πανδημία, μπορούμε τώρα με τα έσοδά μας να αντιστρέψουμε τη διαδικασία και να κινηθούμε σε άλλους τομείς όπου υπάρχει ανάγκη.

Τι άλλο κοιτάτε τώρα;

Ο. Σαχίν: Κοιτάμε σε ευρύτερο πεδίο. Έχουμε πάνω από 500 ασθενείς πάνω σε νέες και διαφορετικές τεχνολογίες και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν δύο νέες προκλήσεις, καθώς οι ασθένειες θα είναι περισσότερο εξατομικευμένες. Υπάρχουν ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα αλλά και τα γηρατειά που έχουν εξατομικευμένα χαρακτηριστικά σε κάθε ασθενή. Και θεωρούμε πως πλέον δεν είναι σωστό να έχουμε ίδιο φάρμακο για κάθε ασθένεια, καθώς δεν πρόκειται για την ίδια ασθένεια. Ο καθένας έχει διαφορετικό νόσημα και θέλουμε να υπάρξουν εξατομικευμένες θεραπείες. Έχουμε ιδέες και έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες για να το κάνουμε. Και έχει να κάνει με τον καρκίνο. Όπως είπε η Εζλέμ, έχει να κάνει και με αυτοάνοσα αλλά και φλεγμονώδη νοσήματα. Δουλεύουμε και σε ασθένειες όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το ανοσοποιητικό μας εμπλέκεται σε όλες αυτές τις ασθένειες και εμείς είμαστε ανοσιολόγοι και καταλαβαίνουμε πώς να βοηθήσουμε ανοσολογική απόκριση και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παραλάβατε πρόσφατα ένα βραβείο υψηλού κύρους για την επιστήμη και την τεχνολογία. Ένα βραβείο που μοιράζεστε με ανθρώπους του ίδιου τομέα. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσετε μία υπερομάδα επιστημόνων;

Ε. Τουρετσί: Είμαστε ήδη μία επιστημονική υπερομάδα μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Και αυτό ήταν κάτι εκπληκτικό μέσα στην πανδημία, όπου άμεσα όλοι άρχισαν να δημοσιεύουν τις παρατηρήσεις και τα ευρήματά τους, τους χαρακτηρισμούς τους για τον ιό, για τις μεταλλάξεις και για την ανάλυση του ιού. Οπότε είμαστε ήδη μια μεγάλη κοινότητα, που τώρα είναι ακόμη πιο δεμένη μετά την εμπειρία της πανδημίας. Και πιστεύουμε πραγματικά ότι θα βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο, γιατί αυτό, το να δουλεύουμε μαζί και να μοιραζόμαστε στοιχεία, θα μας βοηθήσει στο μέλλον σε περιπτώσεις όπου μία κρίση μπορεί να νικηθεί από την επιστήμη.

Έχετε και οι δύο τη φήμη ότι είστε εργασιομανείς. Και κάποιοι μπορούν να πουν ότι αυτό είναι καλό για την κοινωνία τώρα. Έχετε όνειρα για να κάνετε κάτι μακριά από το επιστημονικό πεδίο;

Ε. Τουρετσί: Υπάρχει κάτι έξω από το επιστημονικό πεδίο; Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε… (γέλια).

Απλά σκέφτομαι ότι τώρα έχετε τα χρήματα, την επιρροή, τη δύναμη και προφανώς τις γνώσεις. Θα τα χρησιμοποιούσατε σε κάποιο άλλο πεδίο;

Ο. Σαχίν: Ναι, ναι. Έχουμε δύο κίνητρα. Από τη μία την περιέργεια γιατί αγαπάμε την επιστήμη. Και από την άλλη θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Και πιστεύω φυσικά ότι μπορείς να είσαι χρήσιμος και εκτός επιστήμης. Μας ενδιαφέρει επίσης να κατανοήσουμε ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας και ποιους παράγοντες εκτός επιστήμης πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ώστε να βγει νικητής ο άνθρωπος. Γι’ αυτό λοιπόν συζητούμε με άλλους ανθρώπους που έχουν ίδιες ιδέες για να καταλάβουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να μας βοηθήσουνε. Και αυτό είναι ένα ακόμη κίνητρο για εμάς.

Συνταγή επαγγελµατικής και οικογενειακής επιτυχίας…

Ο ∆ρ Ουγκούρ Σαχίν ήταν 4 χρόνων όταν η οικογένειά του µε­τανάστευσε στη Γερµανία από την Τουρκία. Η ∆ρ ΕζλέµΤουρετσί γεν­νήθηκε στη Γερµανία από γονείς που είχαν επίσης µεταναστεύσει από την Τουρκία. Οι δυο τους γνω­ρίστηκαν στη µονάδα καρκινοπα­θών του ίδιου νοσοκοµείου όπου βρέθηκαν να εργάζονται ως για­τροί, µε ειδίκευση στην Ογκολογία και την Ανοσολογία. Λέγεται ότι τη µέρα του γάµου τους, µόλις τέλειω­σε η τελετή, επέστρεψαν στο εργα­στήριο όπου εργάζονταν. Το 2001 ίδρυσαν την εταιρεία Ganymed Pharmaceuticals, που ανέπτυξε φάρµακο για τον καρκίνο βασισµέ­νο στα µονοκλωνικά αντισώµατα. Το 2008 ίδρυσαν την BioNTech.

Αναφερόµενοι στη µεταξύ τους σχέση είπαν:

Ο. Σαχίν: Κάθε φορά που διαφω­νούµε, και διαφωνούµε καθηµε­ρινά σε πολλά, είναι ευκαιρία να ανακαλύψουµε κάτι καλύτερο από αυτό που αρχικά σκεφτόµασταν. Οπότε λατρεύουµε αυτή την επι­στηµονική διαµάχη. Όποτε διαφω­νούµε, συνήθως πρόκειται για αυτά που πιστεύουµε, για αυτά που µας λέει η επιστήµη. Μετά τη συζήτηση, για µένα είναι µεγάλη ικανοποίηση που µαθαίνω την άποψη της Εζλέµκαι φτάνουµε σε µία συνεννόηση καλύτερη από αυτή που είχαµε πριν. Συνεπώς το βλέπω πάντα σαν µια ευκαιρία να συµφωνήσουµε όταν έχουµε µία διαφωνία.

Ε. Τουρετσί: ∆ουλεύουµε εξαιρε­τικά µαζί, αν και είµαστε παντρεµέ­νοι… (γέλια).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy