31 Ιανουαρίου

• 1919: Στη Γλασκόβη της Σκοτίας, περισσότεροι από 60.000 διαδηλωτές συγκρούονται με τανκς και στρατιώτες, διεκδικώντας το 40ωρο. Είναι η γνωστή «Ματωμένη Παρασκευή».

• 1606: Απαγχονίζεται ο Γκάι Φοκς, ηγέτης της αποκληθείσας «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», της απόπειρας Αγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α’.

• 1747: Η πρώτη κλινική αφροδίσιων νοσημάτων δημιουργείται σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

• 1797: Γεννιέται ο Φραντς Σούμπερτ, Αυστριακός συνθέτης.

• 1828: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

• 1865: Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει τη 13η τροπολογία του Συντάγματος, με την οποία καταργείται, τουλάχιστον τυπικά, η δουλεία.

• 1949: Πρώτη καθημερινή σαπουνόπερα στις ΗΠΑ. Το «These are my children» του NBC ήταν διάρκειας μόλις 15 λεπτών.

• 1996: Kορυφώνεται και εκτονώνεται η ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια με αμερικανική παρέμβαση («No ships, no troops, no flags» η προσταγή Χόλμπρουκ).

• 2004: Η επτάμηνη Ιταλίδα Αλέσια Ντιματέο γίνεται το πρώτο άτομο στο οποίο μεταμοσχεύονται οκτώ όργανα. Θα ζήσει ακόμη ένα χρόνο.

 

Ευδοξία = Η έχουσα καλή φήμη.

 

1696: Στο Άμστερνταμ εξεγείρονται οι νεκροθάφτες διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που επέβαλαν οι αρχές στη διαδικασία των κηδειών. Είναι η εξέγερση των «κορακιών».

 

1929: Ο Λέων Τρότσκι εγκαταλείπει τη Σοβιετική Ένωση.

 

1943: Ο Πλoυτής Σέρβας επαvεκλέγεται Γεvικός Γραμματέας τoυ ΑΚΕΛ στo Δεύτερo Παγκύπριo Συvέδριo τoυ Κόμματoς.

 

1955: Ο Μακάριoς συvαvτάται με τov Γρίβα στo Μετόχιo Κύκκoυ και τoυ επαvαλαμβάvει ότι δεv επιθυμεί αιματoχυσία. Γρίβας και Μακάριος διαφωνούσαν ως προς τη μορφή του αγώνα με τον Μακάριο να θέλει μόνο δολιοφθορές και ο Γρίβας κανονικό αντάρτικο και αιματοχυσία.

 

1971: Για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, τηλεφωνική γραμμή ενώνει το Ανατολικό με το Δυτικό Βερολίνο.

 

1974: Η Βoυλή σε έκτακτη συvεδρία της αvακηρύσσει τov Γεώργιo Γρίβα – Διγεvή μετά θάvατo άξιo της πατρίδoς. Οι έξι παρόvτες βoυλευτές τoυ ΑΚΕΛ τήρησαv

απoχή κατά τηv έγκριση τoυ ψηφίσματoς. Αργότερα, στις 25 Απριλίoυ o Αρχιεπίσκoπoς Μακάριoς διευκρίνισε διά τoυ Κυβερvητικoύ Εκπρoσώπoυ ότι “o Στρατηγός Γρίβας αvεκηρύχθη υπό της Βoυλής ήρως διά τηv δράσιv τoυ ως έvας τωv ηγετώv της ΕΟΚΑ και όχι της ΕΟΚΑ Β”.

 

1980: Το Υπουργικό Συμβούλιο του Σπ. Κυπριανού αποφασίζει την απόλυση 61 δημοσίων υπαλλήλων, με την κατηγορία ότι είχαν αναμειχθεί στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

 

1993: Οι Αβορίγινες, οι ιθαγενείς στην Αυστραλία, αμφισβητούν την κυριαρχία της λευκής πλειοψηφίας και απειλούν ότι, θα καταφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης, για την ισότιμη μεταχείρισή τους και την επιστροφή των εκτάσεών τους, που καταπατήθηκαν από τους αποικιοκράτες.

 

1997: Στην Τουρκία, οι στρατιωτικοί τάσσονται κατά της καθιέρωσης της μαντίλας των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες.

 

2015: Ο θάνατος 12 αμάχων στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας και οδηγεί σε αναβολή τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξάγονταν στο Μινσκ.

 

2017: Οι ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια σε τεθωρακισμένα προς τους Κούρδους που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

 

Γεννήσεις

 

1797: Φραντς Σούμπερτ, αυστριακός συνθέτης.

 

1940 – Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Κύπριος ποιητής.

 

 

Θάνατοι

 

1828: Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

 

1954: Έντουιν Άρμστρονγκ, αμερικανός ηλεκτρομηχανικός, που ανακάλυψε τα ραδιοκύματα των FM.

 

2011 – Καίτη Λαμπροπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.