Νέες μέθοδοι σώζουν μνημεία και έργα τέχνης από την καταστροφή

Εάν δεν αναλάβουμε δράση, πολλά μνημεία, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς και έργα τέχνης μπορούν να μην υπάρχουν μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι απειλές ποικίλουν από τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μέχρι μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα έργο τέχνης. Οι επιστήμονες βοηθούν πολύ στο να λυθούν αρκετά από τα ζητήματα που υπάρχουν στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιστήμονες από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Heracles (Ηρακλής) μελετούν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία. Οι μέθοδοί τους ποικίλουν από δορυφορική παρακολούθηση που φανερώνει αν υπάρχει αποσάθρωση του εδάφους, μέχρι ηλεκτρομαγνητικές σαρώσεις και τοπικές δειγματοληψίες από τοίχους, όπως αυτό το τεστ με ένα ειδικό τρυπάνι που είναι ευαίσθητο στην πίεση:

«Σε πρώτο στάδιο, μετράμε την σκληρότητα του λίθου, ουσιαστικά την αντοχή στη διάτρηση και σε δεύτερο χρόνο, εκτελώντας κάποιες ορυκτολογικές αναλύσεις, χημικές και στοιχειομετρικές αναλύσεις, μπορούμε να δούμε τόσο την σύσταση του λίθου, όσο και άλλες ουσίες που πιθανώς να βρίσκονται στο εσωτερικό του, όπως διαλυτά άλατα για παράδειγμα» εξηγεί ο Γιάννης Γραμματικάκης, ειδικός σε θέματα συντήρησης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy