Προσπάθειες αναχαίτισης της φυγής κυβερνητικών ιατρών

Βασική παράμετρος η οικονομική αποζημίωση, δεν είναι όμως η μόνη

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη φυγή ιατρών από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), καθώς και από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες πρόταση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, που αφορά την αύξηση του κατ’ αποκοπήν επιδόματος στους ιατρούς από τα €500 στα €800 για κάθε γιατρό μηνιαίως.

Σύμφωνα και με την πρόταση αναγνωρίζεται το γεγονός ότι πρόκειται για δύο τμήματα υποστελεχωμένα με την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς γιατρών να εργαστούν εκεί να επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση.

Επίσης σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ επισημαίνεται πως τα προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία καθιστούν αδύνατη την ανταπόκρισή τους στο έργο τους, με επικίνδυνες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι, μάλιστα χρή- ζουν, λόγω της ιδιαίτερα σοβαρής κατάστασης της υγείας τους, άμεσης και υψηλού επιπέδου περίθαλψης.

Ο Υπουργός Υγείας, έχοντας εντοπίσει πως η αρχική παραχώρηση του επιδόματος των €500 ήταν μη ικανοποιητική, και διαπιστώνοντας πως το πρόβλημα στα δύο Τμήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις έντονες προσπάθειες, προχώρησε στην κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης, με στόχο την προσέλκυση συγκεκριμένων ειδικοτήτων και την άμβλυνση του προβλήματος.

Η απόφαση για αύξηση του επιδόματος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2018. Με βάση την απόφαση ο κάθε ιατρός που υπηρετεί σε Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα λαμβάνει κατ’ αποκοπή επίδομα, στο ύψος των €800 μηνιαίως.

Το επιπρόσθετο κόστος της εν λόγω αύξησης, για τους 3 μήνες θα ανέρχεται στις 81.000 ευρώ για τους ιατρούς των ΤΑΕΠ (90 ια- τροί Χ €300 Χ 3 μήνες) και 14.400 ευρώ για τους ιατρούς που εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (16 ιατροί Χ €300 Χ 3 μήνες). Σημειώνεται ακόμη πως το επιπρόσθετο κόστος για το 2018 το σύνολο του οποίου ανέρχεται στις €95.400 θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις του Υπουργείου Υγείας.

Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει την απόφαση του Υπουργικού ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, σημείωσε ότι το θέμα της οικονομικής αποζημίωσης είναι μια βασική παράμετρος όχι όμως η μόνη. Όλο αυτό που βιώνουν οι γιατροί, πρόσθεσε, σε αυτά τα συγκεκριμένα Τμήματα όπως τα ΤΑΕΠ και οι ΜΕΘ είναι θέμα και άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με ένα σωστό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για να εξασκούν ποιοτική ιατρική.

Σε αυτό, σημείωσε ο κ. Κούμας, εστιάζει η ΠΑΣΥΚΙ και είναι ένα θέμα το οποίο θα συ- ζητήσει με το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα σημείωσε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η στελέχωση έφτασε σε τραγικά επίπεδα με τους ιατρούς να υπερβάλλουν εαυτόν για να καλύψουν συναδέλφους ώστε να μπορέσουν να πάρουν ολιγοήμερες άδειες. Επεσήμανε παράλληλα ότι θα πρέπει και ο ΟΚΥπΥ να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και να μην επαναπαύεται για την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy