35 Ευρωβουλευτές προς Ερτογάν – «Απελευθερώστε τον Selehattin Ντεμιρτάς, Osman Kavala, και Ahmet Sik και όλους όσους κρατούνται άδικα και προστατέψτε το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης» 

«Καλούμε την κυβέρνησή σας να διασφαλίσει την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Χαιρετίζουμε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ωστόσο ανησυχούμε ότι ακόμη και μετά την άρση ο κίνδυνος αναστολής αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων παραμένει ορατός μέσω της χρήσης του προεδρικού διατάγματος»

Αυτά αναφέρονται σε επείγουσα επιστολή που ο Τάκης Χατζηγεωργίου μαζί με 34 ευρωβουλευτές από όλες τι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου απέστειλαν προς τον Πρόεδρο Ερτογάν ζητώντας απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται στις φυλακές άδικα και το τέλος της λογοκρισίας και των διώξεων κατά των δημοσιογράφων, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Στην επιστολή τους οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη «σοβαρή οπισθοδρόμηση» στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα. Αναφορά που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε πρόσφατα μετά και την απόλυση ακόμη 18 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο αριθμός αυτός προστίθεται στους 130 χιλιάδες υπαλλήλους που ήδη απολύθηκαν από κυβερνητικές θέσεις εργασίας. Γίνεται επίσης αναφορά στους χιλιάδες Τούρκους πολίτες που κρατούνται παράνομα στις φυλακές. Ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου δεν εξαντλούνται μόνο στις παράνομες κρατήσεις αφού επεκτείνονται από τη λογοκρισία, το κλείσιμο/ κυβερνητικό έλεγχο έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ μέχρι και το μπλοκάρισμα της παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. «Αυτές οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις είναι βαθιά ανησυχητικές και ασύμβατες με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερία του λόγου» τονίζουν οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους.