ΟΜΗΡΟΥ - ΑΗΚ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Οι αυξήσεις παρασέρνουν στην ακρίβεια προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης

Φουσκωμένοι κατά 35% είναι λογαριασμοί ηλεκτρισμού σε σχέση με πέρσι και παρασέρνονταν στην ακρίβεια και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα τρόφιμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιανουάριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανήλθε στις 99,76 μονάδες καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,98% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες καταγράφηκε στον ηλεκτρισμό με αύξηση 34,9%, ενώ και η κατηγορία η οποία αφορά τα γεωργικά προϊόντα παρουσίασε αύξηση 20,83%.

Η αύξηση στο κόστος του ηλεκτρισμού επέφερε ήδη αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Ανά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών, ο δείκτης στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 6,99% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ ο δείκτης για τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό αυξήθηκε κατά 0,11%. Επίσης ο δείκτης στην ένδυση και την υπόδηση αυξήθηκε κατά 1,19%, ενώ ο δείκτης στην κατηγορία η οποία αφορά τη στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο αυξήθηκε κατά 9,95%. Ακόμη, ο δείκτης στον τομέα της Υγείας αυξήθηκε κατά 0,13%, ενώ ο δείκτης στην εκπαίδευση αυξήθηκε κατά 1,86%. Επιπρόσθετα, ο δείκτης στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια αυξήθηκε κατά 2,35%, ενώ ο δείκτης στην κατηγορία άλλα αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 1,19%.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης στην κατηγορία η οποία αφορά την επίπλωση, οικιακό εξοπλισμό και προϊόντα καθαρισμού μειώθηκε κατά 1,36%, ενώ ο δείκτης στις μεταφορές μειώθηκε κατά 4,04%. Επίσης ο δείκτης στις επικοινωνίες μειώθηκε κατά 5,36%, ενώ ο δείκτης στην κατηγορία της αναψυχής και του πολιτισμού μειώθηκε κατά 0,09%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου