Η Χεζπολάχ και τα καρτέλ ναρκωτικών θεωρούνται οι σημαντικότερες απειλές για τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς χαρακτήρισε το σιιτικό, πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τέσσερις οργανώσεις που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών ως οι σημαντικότερες απειλές για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μεταξύ των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.

Οι άλλες τέσσερις οργανώσεις πέραν της Χεζμπολάχ είναι το καρτέλ Σιναλόα, που δρα κυρίως στο Μεξικό, αλλά έχει πλοκάμια σε όλον τον κόσμοϊ το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκοϊ το καρτέλ του Κόλπουϊ και η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).

Η Χεζμπολάχ, η οποία εξάλλου συγκαταλέγεται ήδη στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι μια οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν κι έχει βαθιές πολιτικές ρίζες στον Λίβανο, ενώ ο στρατιωτικός της βραχίονας πολεμά στη Συρία, στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η οργάνωση φέρεται επίσης να δρα στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Οι ΗΠΑ οδεύουν να επιβάλλουν ξανά όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που είχαν άρει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το 2015 και μετά, από την οποία απέσυρε τη χώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο, ενώ διακηρύσσουν ότι ένας από τους σκοπούς τους στη Συρία είναι να τερματιστεί κάθε ιρανική επιρροή.

Ο Σέσιονς σύστησε ειδικές επιτροπές αρμόδιες για καθεμιά από τις πέντε οργανώσεις, οι οποίες εντέλλονται να του παρουσιάσουν εντός 90 ημερών εισηγήσεις για το πώς μπορούν να “εμποδιστούν” και να “εξαρθρωθούν” τα δίκτυά τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy