353 αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια από γραφεία που συνδέονται με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Έλα στο Google News

 

 

  • Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Κούσιος, Έμιλυ Γιολίτη, Μάριος Δημητριάδης, Σάββας Αγγελίδης και Νατάσα Πηλείδου συνδέονται με γραφεία που υπέβαλαν αιτήσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Assets Gallery 2010 26703 2

  • Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης συνεχίζει να παρουσιάζεται ως μέλος της LLPO Law Firm, η οποία παρέχει υπηρεσίες πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, ενώ την ίδια ώρα ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε Ερευνητική Επιτροπή για να εξετάσει τις πολιτογραφήσεις

 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Στενές σχέσεις με το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο εγκρίνει τις αιτήσεις για τα «χρυσά» διαβατήρια, έχουν πολλά γραφεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά της παροχής υπηρεσιών για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ξένων επενδυτών.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο το οποίο φέρει το όνομα του, Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Παροχών Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και το οποίο μάλιστα είναι από τους μεγαλύτερους «παίχτες» της αγοράς. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα πρώην και νυν μέλη της Κυβέρνησης τα οποία συνδέονται με γραφεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά της παροχής υπηρεσιών για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ξένων επενδυτών, όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ο πρώην Υπουργός Άμυνας και νυν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης και η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Screen Shot 2020 09 10 At 6.16.28 Pm Yioliti

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ξένων επενδυτών, εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επισημαίνεται επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε περίπτωση στην οποία μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία εξέτασης και έγκρισης φακέλου, που αφορά γραφείο με το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις.

Screen Shot 2020 09 10 At 6.06.45 Pm Koushios

Εγκρίθηκαν δέκα αιτήσεις του γραφείου του ενώ ήταν Υπουργός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της LLPO Law Firm ως μέλος της ομάδας του δικηγορικού γραφείου. Το υπό αναφορά γραφείο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας τα προηγούμενα χρόνια (κατά την περίοδο που ο Σάββας Αγγελίδης ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ως Υπουργός Άμυνας) υπέβαλε συνολικά δέκα αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ξένων επενδυτών, οι οποίες εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το μεγαλύτερο ερώτημα το οποίο προκύπτει, όμως, είναι κατά πόσο η διασύνδεση του Σάββα Αγγελίδη με το πιο πάνω γραφείο αποτελεί κώλυμα, αφού η Ερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε με εντολή να διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, περιλαμβανομένου φυσικά και των πελατών της LLPO Law Firm, επιλέγηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Orkomosia Eisaggeleas Savvidis Aggelidis Proedros Kliridis Anastasiadis 40 1 Scaled

Σημειώνεται ότι και για τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη ενδεχομένως να τίθεται θέμα, αφού διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης και συμμετείχε σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις οποίες εξετάστηκαν αιτήσεις για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, οι οποίες τώρα θα εξεταστούν από την Ερευνητική Επιτροπή την οποία διόρισε ο ίδιος.

Orkomosia Eisaggeleas Savvidis Aggelidis Proedros Kliridis Anastasiadis 35 Scaled

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας τα γραφεία τα οποία έχουν στενές σχέσεις με πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, υπέβαλαν συνολικά 353 αιτήσεις τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των «χρυσών» διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν μέσω των πιο πάνω αιτήσεων, είναι πολύ μεγαλύτερος αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα «χρυσά» διαβατήρια παραχωρούνται τόσο στους αιτητές όσο και στα μέλη της οικογένειας τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη με το ιδιωτικό τζετ, στην οποία δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια σε 36 μέλη της οικογένειας του.

 

Screen Shot 2020 09 09 At 1.17.54 Pm Angelides


1200Px Nicos Anastasiades At Epp Hq1Νίκος Αναστασιάδης: Ο Πρόεδρος συνδέεται με το γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι, το οποίο υπέβαλε 57 αιτήσεις μεταξύ 2013 – 2019. Το γραφείο είναι στην ελίτ των 15 μεγαλύτερων «παικτών» της αγοράς. Οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν το 2017 (22) και ενώ η Κύπρος βρισκόταν ήδη στο μάτι του κυκλώνα και δεχόταν απανωτά χτυπήματα από ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς.

 


01Coverkkousios 11Κυριάκος Κούσιος: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνδέεται με το γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε., το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και το οποίο υπέβαλε συνολικά εφτά αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις υποβλήθηκαν την περίοδο 2015 – 2018, δηλαδή πριν τον διορισμό του Κ. Κούσιου στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.


Yioliti1Έμιλυ Γιολίτη: Η Υπουργός Δικαιοσύνης συνδέεται με τον διεθνή νομικό οίκο Harneys (Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ) ο οποίος δραστηριοποιείται εκτός της Κύπρου και στα British Virgin Islands, Cayman Islands, Bermuda, Anguilla και στο Λουξεμβούργο. Ο οίκος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και υπέβαλε συνολικά εφτά αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις υποβλήθηκαν την περίοδο 2017 – 2019, δηλαδή πριν τον διορισμό της Ε. Γιολίτη στη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης.


Marios Dimitriadis 493809C91Μάριος Δημητριάδης: Ο πρώην Υπουργός Μεταφορών συνδέεται με το γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & Σία Δ.Ε.Π.Ε. (ανήκει σε μέλη της οικογένειας του), το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και το οποίο υπέβαλε 272 αιτήσεις μεταξύ 2013 – 2019. Σημειώνεται ότι το γραφείο είναι από τους μεγαλύτερους «παίχτες» στην αγορά. Επισημαίνεται επίσης ότι κατά την περίοδο που ο Μάριος Δημητριάδης ήταν Υπουργός Μεταφορών το γραφείο υπέβαλε 102 αιτήσεις (μεταξύ 2013 – 2017), ενώ το 2018 υπέβαλε 63 και το 2019 άλλες 107. Ο Μάριος Δημητριάδης αποχώρησε από τη θέση του τον Φεβρουάριο του 2018.


Modsaggelides 21Σάββας Αγγελίδης: Ο Βοηθό Γενικός Εισαγγελέας συνδέεται με την LLPO Law Firm η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και η οποία υπέβαλε 10 αιτήσεις, μεταξύ 2016 – 2019. Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της LLPO Law Firm ο Σάββας Αγγελίδης παρουσιάζεται ακόμη και σήμερα ως μέλος της ομάδας του δικηγορικού γραφείου. Επισημαίνεται επίσης ότι οι αιτήσεις υποβλήθηκαν την περίοδο που ο Σάββας Αγγελίδης ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ως Υπουργός Άμυνας.


Pileidou 2 11 E1599981887304Νατάσα Πηλείδου: Η Υπουργός Ενέργειας έχει πολύ στενή σχέση με την αγορά των «χρυσών» διαβατηρίων, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να την συνδέουν με συγκεκριμένες περιπτώσεις. Διετέλεσε στέλεχος για εννέα χρόνια της PwC, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους «παίχτες» της αγοράς αφού υπέβαλε 221 αιτήσεις. Επίσης διατέλεσε Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, περίοδος κατά την οποία ο οργανισμός έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στα «χρυσά» διαβατήρια.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.