Ξανά εργαστήρια της Τετάρτης στο Θεατρικό Καταφύγιο του ΘΟΚ

Ανοιχτός ορίζοντας


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΞανά εργαστήρια της Τετάρτης στο Θεατρικό Καταφύγιο του ΘΟΚ

Συνεχίζεται και φέτος ο πετυχημένος θεσμός Εργαστήρια της Τετάρτης κάτω από την ομπρέλα των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου του ΘΟΚ. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου και στοχεύουν στην προσφορά γνώσης και τη διάχυση εμπειριών, σε επαγγελματίες του θεάτρου, εκπαιδευτικούς ή και απλούς λάτρεις που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Προσφέρονται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με πολύ μικρό αντίτιμο, κάθε Τετάρτη απόγευμα, 4.00-7.00 μ.μ. στο Κτίριο ΘΟΚ (χώρος Παλαιού ΓΣΠ).

Επίσης μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν ως «Εργαστήρια της Τετάρτης» κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2018 μεταφέρονται, στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου ως «Εργαστήρια της Τρίτης» για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

24 Οκτωβρίου, Εισαγωγή στη μουσική τεχνολογία (Recording, Sampling, Looping, Music coding, Makey Makey), με τον Δρ Νεκτάριο Ροδοσθένους

Εργαστήρι στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να εμβαθύνουν και να κτίσουν τεχνικές δεξιότητες για διεκπεραίωση εκδηλώσεων και παραστάσεων με προ-ηχογραφημένα ηχητικά στοιχεία.  Θα μάθουν να συλλέγουν ηχητικά δείγματα από διαδικτυακές πλατφόρμες για αναπαραγωγή και επεξεργασία.

Απευθύνεται σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για τη Μουσική Τεχνολογία, όπως εικαστικούς, μουσικούς, χορογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς και ελεύθερους επαγγελματίες.  Ανοιχτό και σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου, δεδομένου ότι δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία στα πιο πάνω λογισμικά (συνίσταται όπως οι συμμετέχοντες έχουν μαζί τους laptops, smartphones ή tablets).

31 Οκτωβρίου, Νέες Πατρίδες: Το θέατρο ως μέσο κοινωνικής αλλαγής, με τη Δρ Χάρις Πολυκάρπου

Ένα εργαστήρι με αφορμή μια ιστορία μεταναστών.  Οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας τα εναλλακτικά μέσα του θεάτρου, καλούνται να κατανοήσουν και να διερευνήσουν κριτικά θέματα που άπτονται της μετανάστευσης.  Μπορεί το θέατρο να γίνει καταλύτης ευαισθητοποίησης και κοινωνικής αλλαγής, ώστε η κοινωνία του 21ου αιώνα να δημιουργήσει συνθήκες αλληλεγγύης και αποδοχής του «άλλου»;

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, φοιτητές θεατρικών σχολών

7 Νοεμβρίου, Ο στίχος τραγουδιού στο μουσικό θέατρο και στο θέατρο για παιδιά, με τον Σταύρο Σταύρου

Το εργαστήρι εξετάζει τον ρόλο του στίχου για τραγούδι στο μουσικό θέατρο και στο θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους.

Απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο με το μουσικό θέατρο και το θέατρο για παιδιά και εφήβους: σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες, στιχουργούς, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς.  Απευθύνεται επίσης σε άτομα που αγαπούν το μουσικό θέατρο και το θέατρο για παιδιά.

14 Νοεμβρίου, Ρόλοι και συνθήκες, με την Ζωή Ξανθοπούλου

Ποιες είναι οι επιλογές για την ερμηνεία ενός ρόλου; Από που μπορούμε ν’ αντλήσουμε τις συνθήκες και τα στοιχεία του χαρακτήρα του; Το εργαστήριο επιχειρεί ένα θεατρικό παιχνίδι με τις πολλαπλές δυνατότητες που δίνονται σ’ έναν ηθοποιό για να προσεγγίσει ερμηνευτικά ένα κείμενο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, εκπαιδευτικούς και σε όσους έχουν παρακολουθήσει έστω ένα σεμινάριο θεάτρου.

(Το συγκεκριμένο εργαστήρι θα διεξαχθεί 4.30μ.μ.-7.30μ.μ.)

21 Νοεμβρίου, Αυτόματος αυτοσχεδιασμός – Αλάρμ, με τους Άντρη Χατζηχριστοδούλου και Γιάννη Μίνω

Ο αυτόματος αυτοσχεδιασμός βοηθάει τον εκπαιδευόμενο να αντιδρά αυθόρμητα σε αυτό που συμβαίνει πάνω στη σκηνή.  Μέσα από μια σειρά ασκήσεων αυτοσχεδιασμού και συγκέντρωσης (μυαλό και σώμα) δύναται να κατευθύνει τη συγκέντρωσή του στη δοθείσα συνθήκη καθώς και στους υπόλοιπους ηθοποιούς και να αποκτήσει τρισδιάστατη αντίληψη της σκηνής (ο ηθοποιός αχινός).

Απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών και σε όλους όσοι αγαπάνε το θέατρο και θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική τέχνη.

28 Νοεμβρίου, Εν φαντασία, με την Μαρία Καμπέρη

Το βιωματικό εργαστήριο Εν Φαντασία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στη δημιουργική κίνηση και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εργαλειακά στην επαγγελματική τους καθημερινότητα.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους χορού, φοιτητές επιστημών αγωγής και χορού.

5 Δεκεμβρίου, Θεατρική γραφή για αρχάριους, με την Αλεξία Παπαλαζάρου

Μια τρίωρη συνάντηση σίγουρα δεν είναι αρκετή για να γράψει κανείς ένα θεατρικό κείμενο.  Πρόθεση του εργαστηρίου είναι να δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ώστε οι συμμετέχοντες να αφεθούν και να καταθέσουν στο χαρτί αυτό που τους απασχολεί χωρίς φόβο και χωρίς αναστολές.

Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την θεατρική γραφή και δεν το έχουν τολμήσει ακόμα!

12 Δεκεμβρίου, Κόκκινη κλωστή δεμένη, σε μια βάρκα τυλιγμένη, με τις Ελένη Μιχαήλ και Ελενίτσα Γεωργίου

Παντρεύοντας το βίωμα, το θέατρο και τη μουσική, αυτό το εργαστήρι μας προσκαλεί να γίνουμε οι ταξιδιώτες μιας βάρκας που δε βουλιάζει.  Έχοντας μαζέψει τα μπογαλάκια μας, τολμούμε ένα επικίνδυνο ταξίδι αναζητώντας την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, εμψυχωτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργούς νεολαίας αλλά και σε οποιοδήποτε εργάζεται με ανθρώπους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τα εργαστήρια μπορείτε να αποταθείτε στη Μαρίνα Μαλένη, Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ, τηλ. 22864320 ή στο mmaleni@thoc.org.cy

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.