36 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Καταδίκη του υποτελούς στην Άγκυρα μορφώματοςΤριάντα έξι χρόνια µετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κόµµατα και οργανώσεις, µε εκδηλώσεις και ανακοινώσεις, καταδικάζουν το υποτελές στην Τουρκία µόρφωµα.

Το ΑΚΕΛ διοργανώνει σήµερα Παρασκευή εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους στο οδόφραγµα του Ορφέα, στις 7.00 µ.µ., µε οµιλητή τον ΓΓ Άντρο Κυπριανού. Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, καλεί όλους –ηγεσία, πολιτικές δυνάµεις και λαό– να συναισθανθούν ότι το Κυπριακό και η ίδια η Κύπρος διέρχονται κρίσιµες αλλά και επικίνδυνες στιγµές. «Ελπίδα µας είναι ότι η συνάντηση θα οδηγήσει σε βήµατα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγµατεύσεων, στη συµφωνηµένη βάση και πλαίσιο», αναφέρει, ενόψει της τριµερούς. Ιστορικά, υπενθυµίζουµε πως ο ΟΗΕ, στις 3 Μαΐου 1983, ενέκρινε το ψήφισµα 37/253, µε το οποίο απαίτησε την απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευµάτων και διακήρυξε το δικαίωµα του κυπριακού λαού για πλήρη κυριαρχία. Παράλληλα, υποστήριξε τις Συµφωνίες Κορυφής 1977 και 1979 ως βάση λύσης και όρισε την έναρξη νέων διακοινοτικών συνοµιλιών στις 31 Μαΐου 1983.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Από τις αρχές Ιουνίου 1983 υπήρχαν έντονες φήµες για προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος που είχαν να κάνουν µε ανακήρυξη «ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους», κάτι που έγινε στις 15 Νοεµβρίου 1983. Η παράνοµη ανακήρυξη έγινε σε πλήρη συντονισµό και µε την επίσηµη έγκριση του στρατιωτικού κατεστηµένου της Τουρκίας. Πολλοί Τούρκοι αξιωµατούχοι παραδέχθηκαν ότι ετοίµασαν από κοινού µε τον Ντενκτάς την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.