Στόχος η προβολή της χαρακτικής στον μέγιστο βαθμό στην Κύπρο

Ανοιχτός ορίζοντας

Στόχος η προβολή της χαρακτικής στον μέγιστο βαθμό στην Κύπρο

Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και η έκθεση Νέοι Κύπριοι Χαράκτες

Ο Αντώνης Γεωργίου συνομιλεί με τη χαράκτρια Ελένη Παναγίδου, πρόεδρο του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, για το μουσείο αλλά και για την έκθεση Νέοι Κύπριοι Χαράκτες που παρουσιάζεται στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή που κλείνει δέκα χρόνια λειτουργίας.

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή εγκαινιάστηκε το 2008 και εδρεύει στο χωριό Πλατανίστεια της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Είναι το μοναδικό μουσείο χαρακτικής σε ολόκληρη την Κύπρο. Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή διαθέτει μια πλούσια συλλογή που ξεπερνά τα 3.000 αυθεντικά χαρακτικά έργα όλων των τεχνικών της χαρακτικής που αποκτήθηκαν τόσο από δωρεές όσο και από αγορές.

Ποιος ο σκοπός του μουσείου και ποιοι οι περαιτέρω στόχοι του;

Σκοπός του μουσείου ανέκαθεν ήταν να κτίσει μια ισορροπημένη συλλογή ξένων έργων -κυρίως ευρωπαϊκών, από τον 16ον αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, καθώς και χαρακτικών από χώρες με παράδοση στη χαρακτική. Στόχος του είναι η προβολή της χαρακτικής, να έρθει το κοινό σε άμεση επαφή με έργα των σημαντικών παλαιότερων και σύγχρονων χαρακτών, ενώ με τις εκθέσεις που διοργανώνει δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν στην Κύπρο μια όλο και πιο αξιόλογη συλλογή καλών χαρακτικών.

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορική πορεία της χαρακτικής, τις τεχνικές, τα υλικά της, καθώς και τα πιεστήρια χαρακτικής. Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν περισσότερα από 3.000 χαρακτικά καθώς και παλιά βιβλία, χάρτες, εργαλεία όλων των τεχνικών χάραξης, χαραγμένες πλάκες διαφόρων τεχνικών με τις εκτυπώσεις τους, φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα

Τι περιλαμβάνουν σήμερα οι συλλογές του;

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορική πορεία της χαρακτικής, τις τεχνικές, τα υλικά της καθώς και τα πιεστήρια χαρακτικής. Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν περισσότερα από 3.000 χαρακτικά καθώς και παλιά βιβλία, χάρτες, εργαλεία όλων των τεχνικών χάραξης, χαραγμένες πλάκες διαφόρων τεχνικών με τις εκτυπώσεις τους, φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα. Περιλαμβάνονται έργα λιθογραφίας, λινογραφίας, ξυλογραφίας, χαλκογραφίας, μεταξοτυπίας, κολλαγραφίας, μεικτής τεχνικής και ψηφιακής τέχνης. Εκτίθενται αυθεντικά χαρακτικά έργα όλων των τεχνικών και μεθόδων της χαρακτικής, καλλιτεχνών από πολλές χώρες του κόσμου, από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η κυπριακή χαρακτική προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Στο πλούσιο αρχείο του μουσείου έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μελετητές, ιστορικοί τέχνης καθώς και όσοι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής τέχνης.

Πότε άρχισαν οι εκθέσεις «Νέοι Κύπριοι Χαράκτες» και με ποιο σκοπό;

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα πριν από το τέλος κάθε χρονιάς διοργανώνεται από το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή μια έκθεση αφιερωμένη σε ένα νέο Κύπριο χαράκτη. Φέτος δημιουργήθηκε η ανάγκη όπως διεξαχθεί μια ομαδική έκθεση που να απευθύνεται σε νέους χαράκτες. Αυτή η ανάγκη προήλθε κυρίως από την κάθοδο νέων καλλιτεχνών που επέλεξαν τη χαρακτική ως μέσο έκφρασης. Σκοπός λοιπόν της έκθεσης είναι η ανάδειξη του έργου των Νέων Κύπριων Χαρακτών και παράλληλα η προβολή της σύγχρονης κυπριακής χαρακτικής στους Κύπριους και ξένους επισκέπτες του μουσείου.

Ποια η φετινή ιδιαιτερότητα της έκθεσης;

Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη έκθεση είναι πως σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος προέρχονται από πολλά διαφορετικά υπόβαθρα. Παρουσιάζονται 54 έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων χαρακτικής, όπως ξυλογραφία, χαλκογραφία, λινογραφία, κολλαγραφία, βελονογραφία, ακουατίντα, μονοτυπία, πετρογραφία, μεικτή τεχνική.

Δεκαοκτώ νέοι Κύπριοι χαράκτες εκθέτουν φέτος έργα τους στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Εκθέτουν οι: Έλενα Αγιομαμίτη, Λήδα Αγιομαμίτη, Νικολέτα Αλεξανδράκη, Ρουσλάν Αμπούτιν, Μόνικα Δημητριάδη, Χαράλαμπος Κρασιάς, Ναυσικά Κυριακίδου Ιωάννου, Δήμος Κυριάκου, Μαρία Κωνσταντινίδου Σαββάκη, Γιώργος Α. Κωνσταντίνου, Παναγιώτα Παντέλα, Κυριάκος Παστίδης, Δέσπω Πρίγκη, Νικόλας Ροτσίδης, Βασίλης Σμολέσκη, Στέλιος Στυλιανού, Άντρια Σωφρονίου, Κωνσταντίνος Τερλικκάς

Πώς έγινε η επιλογή των χαρακτών, ποιο το σκεπτικό της έκθεσης;

Στην έκθεση πήραν μέρος όλοι οι καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του μουσείου. Το σκεπτικό της έκθεσης είναι να δημιουργήσει ένα χώρο αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε έμπειρους καλλιτέχνες και νέους χαράκτες που τώρα εισάγονται στον κόσμο της χαρακτικής. Είναι επίσης μια έκθεση η οποία πέραν της παρουσίασης των έργων νέων καλλιτεχνών, επιδιώκει παράλληλα να ενημερώσει το φιλότεχνο κοινό γύρω από την χαρακτική τέχνη.

Πώς κρίνετε το επίπεδο της χαρακτικής στην Κύπρο σήμερα;

Κατά την άποψή μου η χαρακτική πλέον έχει τη θέση που της αξίζει δίπλα στις υπόλοιπες εικαστικές τέχνες.

Ποια τα επόμενα σχέδια του μουσείου αναφορικά με εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις;

Ανάμεσα στα επόμενα σχέδια του μουσείου είναι και η ολοκλήρωση του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία. Πριν από μερικά χρόνια, ο Δήμος Λευκωσίας παραχώρησε στη Σχολή – Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή ένα διατηρητέο κτίριο το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αμμοχώστου στην εντός των ενετικών τειχών πόλη της Λευκωσίας το οποίο αναμένεται ότι θα στεγάσει το νέο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.

Το νέο μουσείο θα περιλαμβάνει χώρους έκθεσης και επικοινωνίας, συνάντησης, δράσης, σκέψης, εκπαίδευσης και προβληματισμού και αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Λευκωσίας, καθώς και στην προβολή τόσο της τοπικής όσο και της διεθνούς χαρακτικής τέχνης και της ιστορίας της. Το μουσείο εξάλλου θα εξακολουθήσει να προσφέρει στο κοινό τις εκδηλώσεις του, όπως είναι οι εκθέσεις χαρακτικής, τα εργαστήρια και τις διαλέξεις ώστε να συνεχίσει να προβάλλει στον μέγιστο βαθμό τη χαρακτική στην Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy