4,23 εκατ. ευρώ σε συμβούλους για τις αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια

2.500 ευρώ για έλεγχο του κάθε αιτητή και 1.000 για κάθε εξαρτώμενο

Τα «χρυσά» διαβατήρια δεν φέρνουν μόνο κέρδη για τους ιδιώτες οι οποίοι εμπλέκονται στη βιομηχανία, αλλά έχουν και οικονομικό κόστος για το κράτος και κατ’ επέκταση τους φορολογούμενους πολίτες.

Η κυβέρνηση -σε μια προσπάθεια να ξεπλύνει την «τάτσα» από την έντονη κριτική την οποία δέχεται η Κύπρος από την Κομισιόν αλλά και διεθνείς θεσμούς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ, σε σχέση με τη μαζική πώληση «χρυσών» διαβατηρίων- προχωρεί στην «αγορά υπηρεσιών από τρεις εξειδικευμένους διεθνείς οίκους για την ανάθεση διεξαγωγής ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας (Enhanced Due Diligence Reports) για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».

Το κόστος για την πρόσληψη των οίκων αναμένεται να ανέλθει στα 4,23 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια (1,41 εκατ. ευρώ ανά έτος). Όπως αναφέρθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η κυβέρνηση θα πληρώνει τους οίκους 2.500 ευρώ για έλεγχο του κάθε αιτητή και επιπλέον 1.000 ευρώ για το κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειάς του.

Αναφέρθηκε επίσης ότι το κόστος για τους οίκους υπολογίστηκε με βάση τις αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν το 2018 και οι οποίες ανήλθαν σε 600. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι το κόστος για έλεγχο των αιτήσεων θα επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος, αφού κρίθηκε ως καλύτερη επιλογή να απευθύνεται απευθείας το Υπουργείο Εσωτερικών στους οίκους για τον έλεγχο των αιτήσεων, αντί να είναι υποχρεωμένος ο κάθε επενδυτής να απευθύνεται από μόνος τους στους οίκους και να προσκομίζει την έκθεση στο Υπουργείο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Όπως αναφέρθηκε η Κύπρος θα εφαρμόζει ουσιαστικά το ίδιο σύστημα το οποίο ισχύει στη Μάλτα, η οποία επίσης απευθύνεται απευθείας στους οίκους οι οποίοι πραγματοποιούν ενισχυμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας. Σημειώνεται ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Μάλτα βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο της Κομισιόν για τα «χρυσά διαβατήρια».

Μάλιστα η Κύπρος βρίσκεται επίσης στη «μαύρη» λίστα του ΟΟΣΑ καθώς και στη λίστα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τις χώρες υψηλού κινδύνου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Κάθοδος Moneyval για έλεγχο για το ξέπλυμα στις 13 – 24 Μαΐου

Σημειώνεται ότι η απόφαση για πρόσληψη των οίκων για τη διεξαγωγή ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας λήφθηκε τον Φεβρουάριο από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τις εκθέσεις της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η επίσπευση των διαδικασιών.

Η πρόσληψη των οίκων σχετίζεται και με την επικείμενη κάθοδο του συμβουλίου Moneyval της ΕΕ (13 – 24 Μαΐου) για τον πέμπτο γύρο αξιολόγησης της Κύπρου σε σχέση με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν 1.864 πολιτογραφήσεις (δεν περιλαμβάνονται τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας του επενδυτή).

Μάλιστα η τάση είναι αυξητική, αφού το το 2013 έγιναν 37 πολιτογραφήσεις, ενώ το 2018 έφτασαν στις 352 (αύξηση 951,4%). Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις συνδέονται με την αγορά ακινήτων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.