40 κιλά αποτσίγαρα μαζεύτηκαν σε μια ώρα στο Lady’s Mile

Ακόμα και παλιά έπιπλα μαζεύτηκαν σε εκστρατείας καθαριότητας της παραλίας

 

Παραλία σκουπιδότοπος!
Στο χώρο εντοπίστηκαν σπασμένες καρέκλες, στρώματα, παλέτα και διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως και μεγάλο όγκο αποτσίγαρων και συναφών απορριμμάτων.

 

Ελεύθερο σταχτοδοχείο για ασύστολους καπνιστές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παραλία του Lady’s Mile, αφού σε εκστρατεία καθαριότητας που έγινε την Κυριακή ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν αποτελείτο από κουτιά τσιγάρων και αποτσίγαρα.

Σε μια παραλία στην οποία υπάρχει εντατική τουριστική χρήση, με αρκετές υποδομές σε όλο σχεδόν το μήκος της ακτογραμμής, τα αποτελέσματα καταγραφής των σκουπιδιών ήταν πραγματικά εξωφρενικά και θα πρέπει να προβληματίσουν τόσο τους επισκέπτες του Lady’s Mile όσο και τις αρμόδιες Αρχές αλλά και όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε διάρκεια μόνο μιας ώρας, σε σύνολο 107 κιλών σκουπιδιών που μαζεύτηκαν, τα 40 κιλά αφορούσαν αποτσίγαρα τα οποία οι καπνιστές-επισκέπτες της περιοχής έσβησαν μέσα στην άμμο και τα άφησαν εκεί.

Επισημαίνοντας ότι η σημασία της καταγραφής αποβλήτων στις παραλίες επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τη διαχείριση που γίνεται στις ακτές, η Γενική Γραμματέας της Οικολογικής Κίνησης, Νατάσα Ιωάννου, μας ανέφερε ότι ειδικότερα το Lady’s Mile, που αποτελεί μια προστατευόμενη περιοχή, είναι αρκετά επιβαρυμένη από υποδομές και δυστυχώς βλέπουμε την κακή διαχείριση των αποβλήτων που υπάρχει.

Κατάπληξη προκάλεσε η διαπίστωση ότι σε διάφορα σημεία της περιοχής υπήρξαν διάσπαρτα ογκώδη αντικείμενα, τα οποία βέβαια δεν βρέθηκαν εκεί από μόνα τους, αλλά κάποιοι που δεν τα χρειάζονταν θεώρησαν ότι η παραλία του Lady’s Mile ήταν η κατάλληλη περιοχή για να απαλλαγούν από αυτά. «Το πρόβλημα το οποίο θα προωθήσουμε κατάλληλα στα πλαίσια αναζήτησης λύσεων σε ό,τι αφορά τη σωστή διαχείριση της παραλίας, τονίζει η Νατάσα Ιωάννου, είναι να δούμε τι ευθύνη έχουν τα κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή και τι προτίθενται να κάνουν για να εκλείψει αυτό το πρόβλημα» αναφέρει, υποδεικνύοντας ότι «όταν κάποιος αποκομίζει κέρδη από την χρήση ή επαγγελματική εκμετάλλευσης μιας φυσικής περιοχής, θα πρέπει να αναλάβει και τη ευθύνη διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «δεν γίνεται να ενοικιάζω κρεβατάκια στους επισκέπτες της παραλίας και να μη φροντίζω για τη διάθεση των σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους», υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να τοποθετούνται τασάκια ή να δοθούν κάποιες άλλες λύσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα αποτσίγαρα.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy