Αντιδρά ο Κλάδος Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ. Οι ανάγκες, λέει, απαιτούν περισσότερους νοσηλευτές

Την ίδια ώρα που η συντεχνία νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ διαμηνύει ότι 40 νοσηλευτές δεν καλύπτουν τα κενά και τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κ α τ έ θ ε σ ε χθες πρόταση στο Υπουργικό για αγορά υπηρεσιών σε εξάμηνη βάσηαπό νοσηλευτές για τις ανάγκες των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. ΠΑΣΥΔΥ και Υπουργός Υγείας θα συναντηθούν την Πέμπτη και θα συζητήσουν το όλο θέμα.

Ο Υπουργός πάντως ανέφερε χθες πως ο αριθμός των 40 νοσηλευτών είχε αποφασιστεί σε συνεννόηση με τις συντεχνίες, ωστόσο η ΠΑΣΥΔΥ απορρίπτει επικαλούμενη συμφωνία που έγινε με την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών(ΠΑΣΥΝΟ).

Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς εάν οι 40 νοσηλευτές που θα προσληφθούν σε εξαμηνιαία βάση θα τοποθετηθούν στα νοσηλευτήρια παγκύπρια, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως εξετάστηκαν οι ανάγκες κάθε νοσοκομείου και θα γίνει ανάλογα η κατανομή των νοσηλευτών. Σημείωσε ότι «στο μεσοδιάστημα προχωρούμε με την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι τα Κέντρα Υγείας πλέον θα δουλεύουν και το απόγευμα». Ανέφερε δε ότι 65% των περιστατικών στα ΤΑΕΠ δεν αφορούν σε επείγοντα περιστατικά και θα μπορούσαν να τύχουν χειρισμού στα Κέντρα Υγείας.

Δυστυχώς, είπε, «τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν μόνο πρωί. Με την αναδιοργάνωση, ήδη κάποια Κέντρα λειτουργούν και απόγευμα. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου όλα τα Κέντρα που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα λειτουργούν και απόγευμα και πλέον ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει να πάει σε Κέντρο Υγείας αντί να αποταθεί σε ΤΑΕΠ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι κάποια Κέντρα Υγείας θα κλείσουν και «θα συγκεντρωθεί όλη η δύναμη πυρός στα υπόλοιπα για να λειτουργούν μέχρι το απόγευμα».

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα γίνει προσπάθεια για εισαγωγή του θεσμού του φροντιστή υγείας νωρίτερα από τη συμφωνημένη με τις συντεχνίες ημερομηνία που είναι η 1η Ιανουαρίου 2019.

Μαρίνα Κουμάστα