Συναντήσεις

Await Further Instructions: Ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που θίγει κοινωνικά ζητήματα

Ο Αντώνης Γεωργίου με τον σκηνοθέτη Johnny Kevorkian, της ταινίας Await Further Instructions, που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2019

Await Further Instructions

Θέατρο Ριάλτο 16/4 22:00

Ζήνα Πάλλας 19/4 18:00

Από πότε ασχολείστε με τον κινηματογράφο και τι σας τράβηξε σε αυτόν;

Ασχολούμαι με τον κινηματογράφο από το 2001. Είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι μια εύκολη δουλειά, αλλά δεν θα φανταζόμουν να κάνω οτιδήποτε άλλο.

Ζείτε και εργάζεστε εκτός Κύπρου, πόσο εύκολο είναι αυτό;

Ζω Λονδίνο και ταυτόχρονα εργάζομαι συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως οτιδήποτε άλλο, στην κινηματογραφική βιομηχανία δεν είναι πάντα εύκολο αυτό, ειδικά να κάνεις ταινίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι είδους ταινίες προτιμάς να γυρίζεις;

Συνήθως εξειδικευμένες ταινίες, τρόμου, θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας, ψυχολογικά θρίλερ. Όσο υπάρχει ένα μήνυμα να δώσω και όσο υπάρχει κάτι να με ενδιαφέρει, θα συνεχίζω με αυτό το είδος ταινιών.

Ποιο το θέμα της ταινίας σας, πώς το επιλέξατε;

Είναι θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και ταυτόχρονα πολιτικό, με μηνύματα. Θίγονται διάφορα ζητήματα όπως θρησκεία, ρατσισμός, εξουσία, fake news. Μπορώ να πω ότι είναι μια «αμφιλεγόμενη» ταινία, διχάζει τους θεατές και οι θεατές ανταποκρίνονται σε αυτή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Πού γυρίστηκε η ταινία; Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Γυρίστηκε σε στούντιο στη Νέα Υόρκη και στη Βρετανία. Ήταν αρκετά δύσκολο.  Είχαμε ένα αρκετά φιλόδοξο πρότζεκτ και περιορισμένο χρόνο να το υλοποιήσουμε. Δυσκολευτήκαμε αρκετά με τα ειδικά εφέ που χρειάζονταν.

Έχει ήδη παρουσιαστεί εκτός Κύπρου. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού, των κριτικών;

Η ταινία έχει ήδη παρουσιαστεί και είχε εξαιρετική ανταπόκριση στις ΗΠΑ. Είχε συμπεριληφθεί στο New York Times Critics Picks.

Θίγονται διάφορα ζητήματα όπως θρησκεία, ρατσισμός, εξουσία, fake news. Μπορώ να πω ότι είναι μια «αμφιλεγόμενη» ταινία, διχάζει τους θεατές και οι θεατές ανταποκρίνονται σε αυτή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους

Η ταινία παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου, τι νιώθετε γι’ αυτό;

Είμαι ενθουσιασμένος που η ταινία μου θα παρουσιαστεί στη χώρα που γεννήθηκα, έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για το φεστιβάλ και πως χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται.

Παρακολουθείτε τον κυπριακό κινηματογράφο; Παρατηρείτε κάποια εξέλιξή του;

Πιστεύω ότι το κυπριακό σινεμά αναπτύσσεται συνεχώς και ήδη παρατήρησα πως όσο πάει όλο και περισσότερες κυπριακές ταινίες βγαίνουν στη διεθνή αγορά. Προγραμματίζω μάλιστα να γυρίσω στο άμεσο μέλλον κάποιο φιλμ μου στην Κύπρο και είμαι ενθουσιασμένος που θα είμαι μέρος του κυπριακού κινηματογράφου.

Τι θα προτείνατε στους οργανωτές να προσέξουν για να κρατήσουν τα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Κύπρου σε ένα υψηλό επίπεδο και να τα επεκτείνουν;

Είναι υπέροχο που έχουν επιλέξει την ταινία μου και ελπίζω να βλέπω περισσότερες παρόμοιες εξειδικευμένες ταινίες με μηνύματα στο Φεστιβάλ αυτό.