46 χρόνια μνήμης και τιμής στους ήρωες της Αντίστασης και της Δημοκρατίας

Γ. Αρμεύτης: Δημιουργία ειδικού μνημείου και «Επιτροπής Αλήθειας»

Με στραμμένη τη μνήμη 46 χρόνια πίσω, οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα, πιστοί στο ραντεβού τους με την ιστορία βρέθηκαν και χθες στη Λεμεσό για την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών και το ΑΚΕΛ Λεμεσού, στο Μνημείο Πεσόντων στον Άγιο Νικόλαο, ήταν όλοι όσοι αντιστάθηκαν στο φασισμό και κατάφεραν να επιζήσουν, όλοι όσοι δεν μπορούν να ξεχάσουν την προδοσία, το έγκλημα της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας, που μαυροφόρεσαν για τα παιδιά τους τα οποία δολοφονήθηκαν από τους πραξικοπηματίες.

«Σήμερα, και κάθε μέρα, θυμόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μην περάσουν τα τανκς, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας, αλλά και αυτούς που έδωσαν τα παιδιά τους στη μάχη για τη δημοκρατία, όπως ο Παπαλάζαρος. Αυτούς που έφυγαν από τη ζωή, αδικημένοι και αδικαίωτοι», ανέφερε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών, Γιάννης Αρμεύτης.

«Κάναμε στόχο της ζωής μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των δικών μας ανθρώπων, των μαχητών της αντίστασης και μαζί να θυμίζουμε πως δεν έγιναν δίκες και δεν πλήρωσε κανένας δολοφόνος κι απομένει μόνο η ιστορική αποκατάσταση ως δικαίωση, αλλά και ως χρέος απέναντι στους γονείς μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά ολόκληρης της Κύπρου τα οποία πρέπει να μάθουν για να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη», ανέφερε ο κ. Αρμεύτης και κατέθεσε εισήγηση να αναλάβει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ειδικό μνημείο με την ονομασία «Άσβεστη Φλόγα» που θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, αλλά και την προώθηση της ιδέας για τη σύσταση «Επιτροπής Αλήθειας για την περίοδο 1972-74» με ειδική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ενότητα δεν σημαίνει παραχάραξη της αλήθειας»

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, που ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια αντίσταση που δεν έχει βρει ακόμα την επάξια ιστορική της αποτίμηση, που υπήρξε καταλυτική για τη χρονική καθυστέρηση επικράτησης του πραξικοπήματος και της δυνατότητας διαφυγής του Μακάριου», υποδεικνύοντας ότι 46 χρόνια από τότε «οφείλουμε να θυμόμαστε τους Πόντιους Πιλάτους που ως επιτήδειοι ουδέτεροι επινόησαν τη θεωρία της βίας και της αντιβίας, που εξίσωσαν τη νομιμότητα με την παρανομία, τη νόμιμη δημοκρατική κυβέρνηση με την τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ Β’».

Επισημαίνοντας ότι η εθνική λαϊκή ενότητα είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική επιβίωση, ο κ. Ομήρου τόνισε ωστόσο ότι «η ενότητα δεν σημαίνει ιστορική αμνησία, παραχάραξη της αλήθειας και πλαστογράφηση των γεγονότων».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy