46% των εργαζομένων δεν έχουν χρήματα για θέρμανση – «Ανάγκη η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού», τονίζουν οι Συντεχνίες

Την ανάγκη για θεσμοθέτηση των κατώτατου μισθών των εργαζομένων τονίζουν εκ νέου οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, με αφορμή την ανάλυση δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, τα οποία καταδεικνύουν ότι το 46% των εργαζομένων στην Κύπρο δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση.

Επίσης τα στοιχεία αναφέρουν ότι η Κύπρος είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι εργάζονται.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ότι δεν τους εκπλήσσουν αυτά τα στοιχεία, λέγοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται 8ωρο, αλλά ο μισθός τους δεν είναι ικανός για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Επισήμανε ότι αυτή η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα διαχρονικής υπόσκαψης τόσο των μισθών όσο και της ρυθμισμένης και σταθερής απασχόλησης. Όπως είπε χιλιάδες εργαζόμενοι, δουλεύουν χωρίς να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις ή να τηρούνται οι συμβάσεις.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι πρέπει να κατοχυρωθούν νομοθετικά μίνιμουμ στάνταρ για κάθε εργαζόμενο, προκειμένου να μπορεί για παράδειγμα να πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, να έχει θέρμανση και να μπορεί να πάει διακοπές, να έχει δηλαδή ένα μισθό και με αυτόν να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια.

Υπογράμμισε δε ότι ο κοινωνικός διάλογος για τους κατώτατους μισθούς θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως είπε πρέπει να συναποφασιστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς ότι εκεί και όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν μίνιμουμ αξιοπρεπείς μισθούς, αυτοί οι μισθοί να είναι νομικά κατοχυρωμένοι και να εφαρμόζονται από τους εργοδότες.

Σημείωσε ωστόσο ότι εκεί που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων που να συναποφασίζει μέσα από τις διαπραγματεύσεις κατώτατους μισθούς με βασικό κριτήριο αυτοί οι μισθοί να είναι αξιοπρεπείς. Επίσης χαρακτήρισε σημαντική τη συζήτηση που θα αρχίσει περί τα τέλη του 2021 για το θέμα της ΑΤΑ.

Ακόμα, ο ΓΓ της ΠΕΟ επισήμανε ότι το θέμα της θέρμανσης που προέκυψε είναι η γενικότερη αδυναμία των ανθρώπων που παίρνουν χαμηλούς μισθούς στο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι πολίτες κάνοντας μια ιεράρχηση των αναγκών τους, ξεκινάνε από τα βασικά που είναι το φαγητό, τα είδη ένδυσης και τις ανάγκες των παιδιών και της οικογένειας, με αποτέλεσμα να μην μένουν χρήματα για θέρμανση, για διακοπές και για ψυχαγωγία.

ΓΓ ΣΕΚ: «Πρέπει να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός»

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, τόνισε επίσης στον ΑΣΤΡΑ ότι πρέπει να καθοριστεί κατώτατος μισθός προκειμένου να διασφαλίζεται ότι κανένας εργαζόμενος δεν υποαμείβεται σε επίπεδα που τον καθιστούν ευάλωτο σε διάφορα θέματα, όπως το να πληρώνει τους λογαριασμούς του.

Επίσης είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θέματος.

Ο κ. Μάτσας σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

ΓΓ ΔΕΟΚ: «Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επίδομα θέρμανσης»

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση επιδόματος θέρμανσης σε εργαζομένους και συνταξιούχους που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Επίσης υπέδειξε ότι εκτός των βασικών μέτρων που επιβάλλεται να πάρει η Κυβέρνηση όπως η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσει την κοινωνική της πολιτική, ώστε να στηρίζει τους φτωχούς εργαζομένους που απειλούνται με ενεργειακό αποκλεισμό.

Ακόμα, ο κ. Αναστασίου σημείωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση για θεσμοθέτηση των κατώτατων μισθών, στο βαθμό που θα ενσωματώνουν το κόστος ζωής αλλά και άλλες κοινωνικές παραμέτρους που συνδέονται με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Ένας στους δυο δεν μπορεί να πληρώσει για θέρμανση

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι εργάζονται, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση βρίσκεται στο 45,6%, σημειώνοντας ότι την τελευταία δεκαετία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθιστώντας πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών στις νέες αυξήσεις του κόστους και των τιμών ενέργειας.

Επίσης, η Κύπρος καταγράφει και αύξηση 10% από το 2019 σε όσους δε μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα κατώτατο όριο αξιοπρέπειας, όπως αναφέρεται, στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί, θα εγγυώνται αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και δεν θα είναι χαμηλότεροι του 60% του μέσου μισθού ή χαμηλότεροι του 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.