Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την έκθεση για την Τουρκίας

Η αναφορές στην έκθεση προόδου της Τουρκίας για το Κυπριακό θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες, ωστόσο η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη

Η έκθεση εγκρίθηκε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε αυτήν περιλαμβάνονται αρκετά θετικά στοιχεία για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως οι εκτενείς αναφορές για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και τα ζητήματα των Αγνοουμένων και του εποικισμού.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ως σημαντικό το γεγονός ότι η Ολομέλεια απέρριψε προσπάθειες από Ευρωβουλευτές, να υιοθετηθούν πρόνοιες στο ψήφισμα όπως για δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και για την ανάγκη ανοίγματος του κεφαλαίου της ενέργειας.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Τουρκίας και την  πρόθεσή της να επιστρέψει την έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Βρυξέλλες θα προβούν σε αυστηρή κριτική αυτής της ενέργειας.

 

   Για έλλειψη σεβασμού προς το θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγόρησε την Τουρκία , η  εισηγήτρια της έκθεσης προόδου, Ολλανδή Ευρωβουλευτής, Κάτι Πίρι, με αφορμή την πρόθεση της  της Άγκυρας, να επιστρέψει την έκθεση εάν δεν την ικανοποιεί.

Η κυρία Πίρι, διαμήνυσε προς την τουρκική κυβέρνηση ότι η προσέγγισή της, δεν θα ωφελήσει το διάλογό της  με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κι εμείς, είπε, έχουμε μεγάλη ανησυχία για κάποια πράγματα που συμβαίνουν στη χώρα, όμως η αντίδρασή μας δεν είναι να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία.

Όσον αφορά τις επισημάνσεις στην έκθεση για το Κυπριακό, η κυρία Πίρι είπε ότι το πρόβλημα αντανακλάται με πολύ καλό τρόπο στην έκθεση, και επανέλαβε ότι το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy