5.000 τόνοι χαλλουμιών ψάχνουν κηδεμόνα! – Ακόμα δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη γαλακτόσκονη

Ακόμα δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη γαλακτόσκονη, ενώ οι έλεγχοι είναι ελλιπείς

 

Η παράνομη χρήση γαλακτόσκονης στο χαλλούμι συζητήθηκε για πολλοστή φορά χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, με τους παραγωγούς γάλακτος και τους τυροκόμους να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μάστιγα. Ωστόσο, διαφάνηκε για ακόμη μια φορά ότι τα βήματα που γίνονται είναι επιτόπια, αφού ακόμη δεν έχει εξευρεθεί λύση για εντοπισμό της γαλακτόσκονης στο προϊόν, ενώ οι έλεγχοι είναι σημαντικά ανεπαρκείς.

Η γαλακτόσκονη χρησιμοποιείται ευρέως και νόμιμα σε γαλακτοκομικά προϊόντα πλην του χαλλουμιού στο οποίο οι προδιαγραφές του ΠΟΠ απαγορεύουν τη χρήση της, η οποία πλήττει τόσο την ποιότητα του προϊόντος, όσο και το εισόδημα του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, τον περασμένο χρόνο προέκυψαν πέντε χιλιάδες τόνοι «ορφανού» χαλλουμιού. Δηλαδή, υπήρχαν στην αγορά 5.000 τόνοι περισσότεροι από αυτούς που δικαιολογείτο να παραχθούν, σύμφωνα με την παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος.

Το Υπουργείο Γεωργίας παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο το έριξε στα πιο μαλακά λέγοντας ότι δεν προέρχεται όλος ο όγκος από γαλακτόσκονη, καθώς υπάρχει αδήλωτο γάλα από το οποίο παράγεται χαλλούμι οικιστικά.

Σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το 2022 εισήχθηκαν 100 τόνοι γαλακτόσκονης, ωστόσο αυτά είναι μόνο τα δηλωμένα που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ. Για την ΕΕ δεν υπάρχουν στοιχεία, καθώς το εμπόριο είναι ελεύθερο. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους κάνουν διοικητικό έλεγχο μόνο για το 10% των δηλωμένων εισαγωγών.

Για αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς πόση είναι η εισαγόμενη ποσότητα γαλακτόσκονης και πόση από αυτή χρησιμοποιείται στο χαλλούμι.

Μάλιστα, το Χημείο του Κράτους επαναλαμβάνει εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν υπάρχει επίσημη μέθοδος προσδιορισμού της γαλακτόσκονης στο προϊόν καθώς η παρασκευή χαλλουμιού είναι μοναδική στον κόσμο. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν, ναυάγησαν. Σήμερα γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση άλλης λύσης. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να σταθεί υπόθεση ούτε στο δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γαλακτόσκονη μπορεί να βρεθεί μόνο όταν η χρήση της ξεπερνά το 3%, κάτι που μεταφράζεται σε 30% του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόμοι απαίτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξεύρουν λύση και πρότειναν κάποιες από αυτές, όπως να προσδιορίζεται η προέλευση του γάλακτος με μοριακή ανάλυση.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, επεσήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα από τις Αρχές, παρά την εξαγγελία ότι θα ετοιμάσουν μια νέα μέθοδο.

Σημείωσε πως «δυστυχώς, ένα χρόνο μετά, διαπιστώσαμε με λύπη ότι δεν έγιναν ουσιαστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση από το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς ενημερωθήκαμε ότι ούτε η μέθοδος που προκρίθηκε πριν ένα χρόνο είναι εφικτή, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω εισήγηση».

Η Επιτροπή έδωσε εκ νέου μικρή πίστωση χρόνου, με τον Γ. Γαβριήλ να σημειώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου για υποχρεωτικό μαρκάρισμα με φυτοστερόλες, καταστώντας έτσι απολύτως ανιχνεύσιμη τη γαλακτόσκονη. Με την πρόταση συμφώνησε και το ΔΗΚΟ.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy