5.467 κενές θέσεις στο δημόσιο και σοβαρές ελλείψεις σε Υγείας και Παιδείας

Γενικό Λογιστήριο: Για την πλήρωσή τους απαιτούνται 106,5 εκατ. ευρώ

Στο δημόσιο υπάρχουν 5.467 θέσεις οι οποίες παραμένουν κενές ή αναμένεται να κενωθούν μέχρι το τέλος του έτους λόγω αφυπηρετήσεων, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατέθεσε στη Βουλή το Γενικό Λογιστήριο. Το κόστος για πλήρωση αυτών των θέσεων ανέρχεται στα 106,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιούλιο απασχολούνταν στο δημόσιο 50.892 εργαζόμενοι εκ των οποίων 35.975 μόνιμοι και 14.917 έκτακτοι. Επίσης το πρώτο τρίμηνο ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο ευρύ δημόσιο ανήλθε στις 66.124.

Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο πριν μερικούς μήνες για ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής και συνέχιση επ’ αόριστον του παγώματος των θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε τον Ιούνιο με τροπολογίες οι οποίες προνοούν μεταξύ άλλων ότι για τις προαγωγές θα υποβάλλεται αίτημα από την αρμόδια Αρχή απευθείας στην Επιτροπή Οικονομικών, ενώ για τις θέσεις πρώτου διορισμού θα συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από προηγουμένως στη Βουλή, την 1η Ιανουαρίου 2017 υπήρχαν 1.172 κενές θέσεις προαγωγής στο δημόσιο.

Το ετήσιο κόστος για την κάλυψη όλων των θέσεων ανέρχεται στα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ εάν καλυφθούν και οι θέσεις οι οποίες αναμένεται να κενωθούν μέχρι το τέλος του έτους λόγω αφυπηρετήσεων, προκύπτει ένα επιπρόσθετο κόστος ύψους 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από την άλλη οι αφυπηρετήσεις αναμένεται να επιφέρουν εξοικονομήσεις συνολικού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ. Σε νεότερο σημείωμά της προς τη Βουλή -σε απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδηη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου αναφέρει ότι «το κόστος πλήρωσης των κενών ή και κενωθεισών θέσεων στον εισαγωγικό βαθμό της πυραμίδας θέσεων ανέρχεται περίπου σε 106,5 εκατ. ευρώ και αφορά 5.467 θέσεις».

Ο υπολογισμός βασίστηκε σε επτά παραμέτρους: Πρώτον ότι η πλήρης στελέχωση της κρατικής υπηρεσίας προϋποθέτει την πλήρωση των κενών ή και κενωθεισών θέσεων στον εισαγωγικό βαθμό της πυραμίδας θέσεων μέσω διαδικασίας πρόσληψης. Αυτές, όπως αναφέρει η Ρ. Γεωργίου, θα προκύψουν αφού προηγηθούν όλες οι προαγωγές στις κενές/κενωθείσες θέσεις προαγωγής ή και πρώτου διορισμού και προαγωγής, καθώς και των συνεπακόλουθων αυτών.

Δεύτερον, οι υπολογισμοί έγιναν βασιζόμενοι στα μισθολογικά δεδομένα του μηνός Απριλίου 2017, τρίτον οι κενές θέσεις/κενωθείσες θέσεις έχουν υπολογιστεί μέχρι 31/12/2017, τέταρτον η πρόνοια για τις κενές/κενωθείσες θέσεις στον εισαγωγικό βαθμό περιλαμβάνει 13 μήνες μισθοδοσίας, πέμπτον δεν γίνεται πρόνοια για διπλοσταυρωμένες θέσεις, αλλά γίνεται πρόνοια στον εισαγωγικό βαθμό και για όσες από αυτές υπάρχει σημείωση για μεταφορά τους σε άλλες θέσεις, έκτον η πρόνοια που έγινε για τις κενές/κενωθείσες θέσεις είναι στις κλίμακες εισδοχής μειωμένες κατά 10%, και έβδομον ότι οι κενές/κενωθείσες θέσεις προαγωγής ή πρώτου διορισμού ή/και προαγωγής θα πληρωθούν από υπηρετούντες κρατικούς υπαλλήλους.

1.170 κενές θέσεις στο Υγείας και άλλες 800 στο Παιδείας

Από τις 5.467 κενές θέσεις οι περισσότερες αφορούν το Υπουργείο Υγείας (1.170), ενώ ακολουθούν το Παιδείας (800), το Δικαιοσύνης (784) και το Οικονομικών (797).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy