Παράθυρα/ Ορίζοντας

5 Lesbians Eating a Quiche και επιστρέφουν στη Λεμεσό

Το  “5 Lesbians Eating a Quiche” των Andrew Hobgood & Evan Linder σε μετάφραση της Άννας Δημητρίου και σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα στα πλαίσια του theYard.Residency τον Δεκέμβριο 2021. Έχει ολοκληρώσει τον επιτυχημένο κύκλο του με 23 sold out παραστάσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία. Η παράσταση πριν ταξιδέψει στην Αθήνα τον Μάη 2023, επιστρέφει στην Λεμεσό για μια παράσταση στο Ριάλτο. Παίζουν: Νάγια Αναστασιάδου, Έλενα Καλλινίκου, Λουκία Πιερίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιολάντα Χριστοδούλου.

Μιλώντας παλαιότερα στον Ορίζοντα η σκηνοθέτιδα ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Άσχετα με την σεξουαλική ταυτότητα του καθενός, η κοινωνία μας είναι πολύ καταπιεσμένη. Ζούμε σε μια πολύ πατριαρχική και θρησκευτική κοινωνία, και πιστεύω χρειάζονται πολλά χρόνια για να απελευθερωθούμε. Ακόμα και όταν λέω τον τίτλο της παράστασης κάποια άτομα νιώθουν άβολα.

Δεν είμαι σίγουρη αν το θέατρο έχει τη δύναμη να αλλάξει τις προκαταλήψεις και τους φόβους μας. Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα δει μια παράσταση και θα σταματήσει να είναι ομοφοβικός ή ρατσιστής. Σίγουρα μπορεί να τον κάνει να σκεφτεί κάποια πράγματα. Αυτό ξεκινά από την παιδεία μας. Η τέχνη γενικότερα δεν έχει σκοπό να απαντά ερωτήματα αλλά να τα θέτει.

Πιστεύω στην κατάσταση που είμαστε τώρα ο κόσμος έχει ανάγκη το χιούμορ. Να περάσει καλά, να δει όμορφες εικόνες που θα τον ταξιδέψουν. Ο κόσμος πλέον έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση. Δε χρειάζεται να προσπαθούμε να διδάξουμε πράγματα, δεν έχουμε τις απαντήσεις εμείς οι καλλιτέχνες. Εγώ τουλάχιστον δεν τις έχω.» 

Το έργο διαδραματίζεται το 1956, όπου γνωρίζουμε το σωματείο Susan B. Anthony της αδελφότητας Gertrude Stein.  “ΟΧΙ άντρες, ΟΧΙ κρέας, μόνο καλή συμπεριφορά”: αυτό είναι το σύνθημα τους.  Μια οργάνωση πέντε γυναικών οι οποίες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για τη διοργάνωση και τη  διεξαγωγή ενός διαγωνισμού quiche. Οι γυναίκες αυτές λατρεύουν το quiche. Αγαπούν το quiche περισσότερο από τον οποιονδήποτε άνθρωπο στην ιστορία του κόσμου που αγάπησε ποτέ το quiche.  Οι ηρωίδες συναντιούνται  για τον ετήσιο διαγωνισμό στο υπόγειο μιας εκκλησίας αλλά ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός διακόπτεται όταν μια πυρηνική έκρηξη φέρνει την καταστροφή του έξω κόσμου. Οι  πέντε γυναίκες μπορεί να είναι τα μόνα επιζώντα μέλη της ανθρώπινης φυλής. Εγκλωβισμένες στο υπόγειο, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τους φόβους τους, και την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός  

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, 20:30

IMG 9092 scaled

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy