Πίεση προς την κυβέρνηση για αύξηση των χαμηλών συντάξεων αλλά και άρση στρεβλώσεων οι οποίες έχουν δημιουργηθεί λόγω των αποφάσεων που επιβλήθηκαν στην Κύπρο από την Τρόικα, βάζει η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ,η Επιτροπή ξεκίνησε χθες τη συζήτηση με θέμα: «Η ανάγκη αύξησης των χαμηλών συντάξεων και επανεξέτασης του ύψους της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, ειδικότερα όσον αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία από την ΕΚΥΣΥ – ΠΕΟ, περίπου 50 χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν προχωρεί σε συντεταγμένο διάλογο για διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί.

Εφτά στρεβλώσεις

Η συνεδρία επικεντρώθηκε κυρίως στο πέναλτι του 12%, το οποίο επιβάλλεται σε όσους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Όπως αναφέρθηκε, η πιο πάνω ρύθμιση δημιουργεί στρεβλώσεις σε τουλάχιστον εφτά επίπεδα:

Πρώτον επιτείνει το πρόβλημα της φτώχειας το οποίο αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Δεύτερον δημιουργεί κατάφωρη αδικία για τους εργαζόμενους οι οποίοι συνεισφέρουν πολλά χρόνια στο ΤΚΑ. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έχουν συνεισφέρει για σχεδόν 45 χρόνια στο ΤΚΑ, αλλά χρεώθηκαν με πέναλτι.

Τρίτον δημιουργεί κατάφωρη αδικία για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι ήταν εισφορείς στο ΤΚΑ και οι οποίοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη γήρατος, αφού με το πέναλτι η σύνταξή τους μειώνεται κάτω από το όριο της κοινωνικής σύνταξης το οποίο λαμβάνουν όσοι δεν ήταν εισφορείς στο ΤΚΑ.

Τέταρτον δημιουργεί κατάφωρη αδικία για τους εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι οποίοι δεν έχουν επιλογή να παραμείνουν πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους.

Πέμπτον δημιουργεί κατάφωρη αδικία για όσους έμειναν άνεργοι την περίοδο της κρίσης και οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση.

Έκτον όσοι παραμείνουν μετά το 63ο έτος δεν έχουν δικαίωμα σε ανεργιακό και επίδομα ασθενείας.

Έβδομον το πέναλτι του 12% αποτελεί αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται θέσεις εργασίας για νεαρούς εργαζόμενους.

Το ΑΚΕΛ διά του βουλευτή Αντρέα Φακοντή ζήτησε επιτακτικά τον τερματισμό του πέναλτι 12%, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Επίσης, υπέρ της εισήγησης τάχθηκαν το σύνολο των κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ και η ΟΕΒ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν επί μέρους ομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ και δεν θα υπάρξει αύξηση των εισφορών.

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας είπε ότι ετοιμάζεται μελέτη για τις στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με την κατάργηση του πέναλτι του 12%, λέγοντας ότι σε άλλες χώρες καταργούνται τα διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου