50 χρόνια «Τρωάδες»: Όταν ο Μ. Κακογιάννης σκηνοθέτησε τις Χέπμπορν και Ρεντγκρέιβ

50 χρόνια «Τρωάδες»: Όταν ο Μ. Κακογιάννης σκηνοθέτησε τις K. Χέπμπορν και B. Ρεντγκρέιβ

Το 1971 ο Μιχάλης Κακογιάννης επιστρέφει στο έργο του Ευριπίδη, με την ταινία «Τρωάδες», έχοντας στη διάθεσή του, ένα συγκλονιστικό σύνολο ηθοποιών, που απαρτίζεται από τους: Κάθριν Χέρμπορν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ, Ειρήνη Παππά, Μπράιαν Μπλεστ και Πάτρικ Μαγκί. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης.

Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη η οποία θρηνεί το χαμό της οικογένειας και της πόλης της, ενώ η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, καλείται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν τον νεαρό σε ηλικία γιο της, Αστυάνακτα.

Κι ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του τρομερού πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα άσχημα γεγονότα που πρόκειται να βρουν τους νικητές στο δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η σπουδαία Κάθριν Χέρμπορν -η μοναδική ηθοποιός στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης που έχει κερδίσει τέσσερα Όσκαρ Ά Ρόλου με τις αξέχαστες ερμηνείες της- παραιτήθηκε από την παράσταση που έπαιζε στο Μπρόντγουεϊ, για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Τρωάδες» και να κρατήσει τον λόγο της, στον Έλληνα σκηνοθέτη, υποδυόμενη μοναδικά την Εκάβη.

Όπως είχε συμβεί και με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά», έτσι και οι «Τρωάδες», τιμήθηκαν με το Βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης.

Η Κάθριν Χέπμπορν βραβεύτηκε για την ερμηνεία της με το βραβείο κοινού του Κάνσας Σίτι, ενώ η Ειρήνη Παππά στο ρόλο της Ωραίας Ελένης, τιμήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών με το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού.

Η ταινία «Τρωάδες» σηματοδοτεί τη δεύτερη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη σε αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη. Είχε προηγηθεί το 1962 η «Ηλέκτρα», ενώ η σχετική τριλογία θα ολοκληρωθεί το 1977, με την ταινία «Ιφιγένεια».

«Οι Τρωάδες είναι η ιστορία μιας γυναίκας που έχασε τους γιους της και βλέπει να χάνονται και οι κόρες της. Το να ξέρουμε πως πρόκειται για την Εκάβη κι όλα αυτά συνέβησαν πριν από 2000 χρόνια, δεν έχει σημασία. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να υπάρχει και σήμερα», είχε πει ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.