50% περισσότεροι οι κρατούμενοι απ’ όσους χωράνε οι φυλακές

Έχουμε το πιο υψηλό ποσοστό υπερπληθυσμού στις φυλακές απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ

 

Στοιβαγμένοι σαν «σαρδέλες» φαίνεται ότι είναι οι κρατούμενοι στις φυλακές αφού ξεπερνούν κατά 50% τις θέσεις οι οποίες υπάρχουν, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία μάλιστα κατατάσσει την Κύπρο στη χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα -η οποία βασίζεται σε δεδομένα του 2021- στις φυλακές της Κύπρου υπάρχουν 543 θέσεις, αλλά φιλοξενούνται 795 άτομα. Δηλαδή, υπάρχει υπερπληθυσμός που φτάνει στο 46%. Σημειώνεται μάλιστα ότι το πρόβλημα φαίνεται ότι επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Ενδεικτικά, το 2013 φιλοξενούνταν 553 άτομα στις κυπριακές φυλακές, αλλά σταδιακά αυξήθηκαν και έφτασαν το 2019 στα 759 άτομα. Στη συνέχεια -κυρίως λόγω των μέτρων που λήφθηκαν μετά από την πίεση της Βουλής- ο αριθμός όσων φιλοξενούνται στις φυλακές μειώθηκε στα 601 άτομα. Παρά ταύτα, το 2021 -εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ- ο αριθμός αυξήθηκε απότομα στα 795 άτομα. Δηλαδή, αυξήθηκε κατά 194 άτομα, αφού η ροή προς τις φυλακές ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις αποφυλακίσεις.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας επισημαίνεται ότι μόνο σε οκτώ χώρες παρατηρείται το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις φυλακές: Κύπρο (+46%), Ρουμανία (+16%), Γαλλία (+14%), Ελλάδα και Ιταλία (και οι δύο +8%), Σουηδία (+2%), Κροατία και Δανία (και οι δύο +1%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy