56 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας

Οι βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας από την Τουρκία τον Αύγουστο του 1964 ήταν ακόμα μια σελίδα αίματος και οδύνης στη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, με τον λαό της Κύπρου να πληρώνει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, σε τραυματίες και υλικές ζημιές.

Η επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας γράφτηκε στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας ένεκα και της επιλογής της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ ενάντια στον λαό μας, πολλαπλασιάζοντας τα θύματα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, η τουρκική επιδρομή στην Τηλλυρία διενεργήθηκε σε μια περίοδο έντασης των εθνικιστικών δικοινοτικών αντιπαραθέσεων που υπονόμευαν την Κυπριακή Δημοκρατία και κλιμάκωσης των σχεδιασμών για διαμελισμό και ΝΑΤΟποίηση του νησιού μας, με πυξίδα το σχέδιο Άτσεσον. Σε όλη αυτή την περίοδο, το ΑΚΕΛ ήταν η κύρια αντιιμπεριαλιστική δύναμη υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και ενότητας της Kυπριακής Δημοκρατίας και της αδέσμευτης πολιτικής της. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ΑΚΕΛ στις σχέσεις που ανέπτυξε η Κύπρος με το Κίνημα των Αδεσμεύτων και τη σοσιαλιστική κοινότητα, αντλώντας πολύτιμη αλληλεγγύη και διπλωματική στήριξη, η οποία ήταν καθοριστικής σημασίας για την υπεράσπιση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ τιμά όσους θυσιάστηκαν και όσους πολέμησαν ενάντια στην τουρκονατοϊκή επιδρομή του 1964, υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία. Στον κατάλογο των ηρώων της Τηλλυρίας συγκαταλέγονται ΕΔΟΝίτες, ΑΚΕΛιστές, στελέχη του Λαϊκού Κινήματος, όπως ο Κουσουλίδης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, ο Αστανιός, ο Καρεκλάς, ο Εικοσάρης, ο Φτωχόπουλος και δεκάδες άλλα παιδιά του λαού μας.

Η επέτειος των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την Τουρκία βρίσκει την Κύπρο και τον λαό της αντιμέτωπους με την επικίνδυνη κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας. Επιθετικότητα, η οποία στρέφεται ενάντια σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η απάντηση της Κύπρου πρέπει να είναι η πάλη για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Για να απαλλαγεί η Κύπρος από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τον εποικισμό της Τουρκίας, για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, κάτι που θα συμβάλει και στην αποκλιμάκωση και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.