58.000 μεταξύ ανεργίας – υποαπασχόλησης με μισθούς πείνας

Εurostat για Κύπρο: Επιδείνωση των συνθηκών στην απασχόληση

 

Στις 58 χιλιάδες ανεβάζει τον αριθμό των ανέργων και των υποαπασχολούμενων με μισθούς πείνας στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat), προειδοποιώντας μάλιστα ότι παρατηρείται επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα της απασχόλησης.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το δεύτερο τρίμηνο η απασχόληση αυξήθηκε σε 20 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ σε δύο κράτη παρέμεινε σταθερή. Παρά ταύτα, προστίθεται, σε πέντε κράτη σημειώθηκε μείωση: Κροατία και Βέλγιο (και οι δύο -0,5%), Λουξεμβούργο (-0,2%) και Κύπρο και Πορτογαλία (και οι δύο -0,1%). Μάλιστα, για την Κύπρο επισημαίνεται ότι το ποσοστό των εργαζομένων σε καθεστώς χαλαρής εργασίας ανήλθε στο 12,3% που αντιστοιχεί σε 58 χιλιάδες πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση και τα οποία είναι προσαρμοσμένα ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, το δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στις 30 χιλιάδες (ήτοι 6,3%), σε σύγκριση με 28 χιλιάδες (6%) το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, οι υποαπασχολούμενοι οι οποίοι εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ανήλθαν στις 18 χιλιάδες. Ακόμη, οι εργαζόμενοι οι οποίοι αναζητούν εργασία, αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι, ανήλθαν στις 4 χιλιάδες. Επιπρόσθετα, τα πρόσωπα τα οποία είναι διαθέσιμα για εργασία, αλλά δεν αναζητούν, είτε επειδή έχουν απογοητευτεί από τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην αγορά είτε για άλλους λόγους, έφτασαν στις 6 χιλιάδες.

Αύξηση μισθών

Εν τω μεταξύ, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι το δεύτερο τρίμηνο οι μέσες ακαθάριστες απολαβές διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις ανήλθαν στα 2.163 ευρώ, σε σύγκριση με 2.150 ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 2.059 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 13 ευρώ σε τριμηνιαία βάση και 104 ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ωστόσο ότι «το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν σε εφαρμογή τα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μειωμένες οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές, εφόσον το ποσό που λαμβάνεται υπόψιν είναι οι απολαβές που έχουν πληρωθεί από τον εργοδότη και δεν περιλαμβάνουν οποιοδήποτε ποσό πληρώθηκε ως επίδομα».

 

 

Αύξηση της ανεργίας και μείωση των κενών θέσεων
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα μας σε πρόσφατο ρεπορτάζ (14/9/2022) με τίτλο «Αύξηση της ανεργίας και μείωση των κενών θέσεων» επεσήμανε ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα στην αγορά. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, έκανε λόγο για «παραπλανητικά συμπεράσματα». Ωστόσο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει τα όσα είχε επισημάνει η εφημερίδα μας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy